IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скептицизмът на инвеститорите относно Китай застигна и другите борси в Азия

Пазарите обърнаха внимание на новите доклади относно активността в сектора на услугите в Япония и Китай, както и за икономиката на Индонезия

12:08 | 05.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха първата сесия за седмицата с понижения, тъй като настроенията сред инвеститорите, особено в Китай, останаха помрачени, съобщава Ройтерс.

Хонконгският показател Hang Seng записа спад от 0,15% до 15 510,01 пункта.

В континенталната част на Китай шанхайският измерител Shanghai composite се понижи с 1,02% до 2702,18 пункта. Индексът Shenzhen изтри 1,13% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7964,71 пункта.

На борсата в Токио бенчмаркът на сините чипове Nikkei 225 напредна със 196,14 пункта, или с 0,54%, до ниво от 36 354,16 пункта. Индексът Topix отчете ръст от 0,67% до 2556,71 пункта.

Южнокорейският показател Kospi записа понижение от 0,92% до 2591,31 пункта.

В Австралия измерителят ASX 200 отчете спад от 0,95% до 7625,9 пункта.

В неделя китайският борсов регулатор обяви, че ще предприеме мерки за ограничаване на необичайните пазарни колебания. Въпреки това инвеститорите останах скептични относно китайските акции.

Трейдърите реагираха и на новите данни за активността в сектора на услугите в Япония, която се разширява с на-бързия си темп от септември в началото на тази година. Секторът, който представлява около 70% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, компенсира спада в производството, дължащ се на охладеното глобално търсене.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 5 февруари. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 5 февруари.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на au Jibun Bank Servic расте до 53,1 пункта през януари спрямо 51,5 пункта месец по-рано.

По-рано в понеделник бяха публикувани и данни за активността в сектора на услугите в Китай, която през януари се разширява с по-бавни темпове, тъй като поръчките спадат. PMI индексът на Caixin/S&P Global се понижава до 52,7 пункта спрямо 52,9 пункта за декември.

Икономиката на Китай изпитва проблеми да си възвърне инерцията, изправена е пред множество предизвикателства, включително постоянен дефлационен натиск, продължителен спад в жилищния сектор и растящ дълг на провинциалните власти.

Пазарите реагираха и на новия доклад за икономиката на Индонезия, която се разширява с по-бавен темп през 2023 г поради падащите цени на суровините. Брутният вътрешен продукт на страната се увеличава с 5,05%, изоставайки от данните за 2022 г., когато икономиката нарасна с 5,3 на сто.

Миналата година цените на основните суровини в Индонезия като палмово масло, въглища и никел спаднаха, докато търсенето от основните търговски партньори също се смекчи на фона на отслабващия глобален растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още