IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри 274 пункта заради позицията на Фед за лихвите

Разпродажбите при Tesla и слабостта на круизните акции, включително Carnival Corporation, спомагат за засилване на натиска върху потребителските акции

23:44 | 05.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции затвориха сесията със спадове, като индексът на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average изтри 274,3 пункта (0,71%) до 38 380,12 пункта.

По-широкият индекс S&P 500 се понижи с 0,32% до 4942,81 пункта, а технологичният индекс Nasdaq – с 0,2% до 15 597,68 пункта.

През почивните дни управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл потвърди позицията си, че американската централна банка няма да бърза с понижаването на лихвите.

Инвеститорите се повлияха и от финансовите отчети, вкл. резултатите на Caterpillar Inc. и McDonald’s Corp., които са част от Dow Jones, пише MarketWatch.

„Това е прекалибриране на очакванията относно това колко скоро Фед ще обърне паричната си политика“, коментира пред CNBC Кийт Лърнър, съглавен инвестиционен директор на Truist.

Предпазливият подход по отношение на лихвите повиши доходността по американските държавни облигации, най-вече на чувствителните към лихвите 2-годишни дългови книжа, както и на референтните 10-годишни облигации.

Доходността по 2-годишните облигации нарасна с 10,2 базисни пункта до почти двумесечен връх от 4,470% в понеделник в сравнение с 4,368% в петък. Доходността по 10-годишните облигации се повиши с 13,3 базисни пункта до 4,163%, от 4,030% в петък, според данни на Morningstar.

Акциите на McDonald's поевтиняха с над 3% в сесията, след като продажбите през четвъртото тримесечие не успяха да отговорят на очакванията на инвеститорите. Международната верига за бързо хранене е засегната от бойкоти, свързани с насилието в Близкия изток. Въздействието на бойкотите се очаква да продължи, докато бушува войната, предупреждава компанията.

Разпродажбите при Tesla и слабостта на круизните акции, включително Carnival Corporation, спомагат за засилване на натиска върху потребителските акции, които бяха един от най-зле представящите се сектори през деня, пише Ройтерс.

Nvidia същевременно отбеляза нов рекорд, след като Goldman Sachs вдигна целевата си цена за производителя на чипове до 800 долара от 625 долара. Това предполага прогноза за 16% ръст от сегашните ценови нива на акцията, тъй като се очаква, че скокът на разходите за генеративен изкуствен интелект ще подкрепи търсенето на чиповете на компанията.

Производителят на машини Caterpillar, който често се смята за лидер в американския промишлен сектор, отчете близо 2% ръст на пазарната си оценка, който често се смята за лидер в американския промишлен сектор. По-високите цени компенсират спада в обем на продажбите.

Акциите на Boeing поевтиняха с над 1%, след като след като изпадналият в затруднение производител на самолети предупреди, че нов проблем в някои фюзелажи на неговите самолети 737 може да доведе до "краткосрочни" забавяния на доставките.

Проверки на безопасността на самолетите Boeing се засилват, след като миналия месец се откърти част от корпуса на самолет на Alaska Airlines при излитане. След инцидента Boeing не предложи прогноза за своята финансова 2024 г., като признава, че има още много да доказва, за да спечели доверието на регулаторите и пътниците.

През следващите дни отчети ще публикуват Walt Disney, Fox, Warner Music Group, както и китайският играч в електронната търговия Alibaba, фирмата за споделено пътуване Uber и дизайнерът на чипове Arm Holdings.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още