IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за японската рецесия не помрачиха оптимизма на инвеститорите в Азия

Японският бенчмарк Nikkei продължи рекордното си рали

12:54 | 15.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните пазари в Азиатско-Тихоокеанския регион останаха на зелено в четвъртък, възстановявайки се от спадовете по време на предходната сесия, въпреки че Япония е изпаднала в техническа рецесия, пише CNBC.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 0,4% на годишна база през четвъртото тримесечие, с което остава под прогнозите на икономисти, анкетирани от Ройтерс, за ръст от 1,4%. Това беше втори пореден спад за икономиката на страната, която се сви с 3,3% през третото тримесечие. Това съответства на определението за техническа рецесия, характеризираща се с две поредни тримесечни свивания.

След свиването Япония изгуби мястото си на трета по големина икономика в света в полза на Германия.

От друга страна, БВП на Сингапур през четвъртото тримесечие е нараснал с 2,2% на годишна база, по-малко от очакваните 2,5%. Сингапур ревизира и темпа на растеж на БВП за третото тримесечие до 1% от 2,8% преди това.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Японският бенчмарк Nikkei 225 напредна с 1,21% и завърши сесията на ниво от 38 157,94 пункта, като това беше нов 34-годишен връх. Показателят Topix се повиши с 0,28% до  2591,85 пункта.

На пазара в Австралия S&P/ASX 200 записа ръст от 0,77%, прекъсвайки тридневната си губеща серия, като приключи търговията на ниво от 7605,7 пункта.

Публикувани по-рано данни показаха, че равнището на безработицата в страната се е повишило до 4,1% от 3,9% през декември е останало над очакваните от икономистите 4%.

Индексът Kospi в Южна Корея отстъпи с 0,08% и беше единственият основен индекс в Азия на отрицателна територия, докато показателят Kosdaq с по-малка капитализация напредна с 0,6%.

Хонконгският Hang Seng записа ръст от 0,56% удължавайки печелившата си серия от сряда, докато пазарите в континентален Китай остават затворени за седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още