IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Инфлацията няма да падне до 2% заради фокуса върху зелената икономика

2023 година беше изключително силна, пазарът успя да възстанови загубите, коментира Георги Георгиев, портфейлен мениджър в Karoll Capital Management

16:28 | 16.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Годината започна обнадеждаващо за пазарите, но през последната седмица се вижда, че инфлацията показва сигнали, че може да остане и да се възбуди отново. Това заяви Георги Георгиев, портфейлен мениджър в Karoll Capital Management в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Едва ли инфлацията ще спадне до заветните 2%, тъй като фокусът е върху зелената икономика, което автоматично вдига този процент над 2% в исторически план, коментира той.

Според анализатора по-скоро ще има допълнителен инфлационен ефект, който ще бъде между 2-3%. „Проучвания показват, че заради тази транзиция, която ще се състои, се очаква да допринесе с 1,1 процентни пункта над средното за инфлацията", посочи той.

Като ключови фактори, определящи движението на пазара оттук нататък, Георгиев посочи изборите, геополитиката и действията на централните банки.

Георгиев очаква Фед да задържи лихвите за известно време, докато види по-сериозни данни за спад на инфлацията. Прогнозата на Кaroll Capital Management е, че Фед ще свали лихвите, но с по-малко от заявените 4-5 понижения. ЕЦБ ще свали лихвите, следвайки Фед, но лихвеният диференциал ще остане в полза на американската икономика.

„Миналата година беше изключително силна година – пазарът успя да възстанови загубите от 2022 г., но трябва да се вземе предвид, че голяма част от печалбите на пазара на S&P 500 дойдоха от технологичните компании", коментира анализаторът.

„В Европа въпреки мрачните прогнози и реално слабата икономика, която видяхме и като отражение върху прираст на БВП, пазарите също бяха позитивни и се движеха с американските. Тук също голям процент от доходността – над 60%, се обяснява от няколко компании, които са ситуирани в по-дефанзивни сектори", посочи гостът. 

В коментар за представянето на Българската фондова борса (БФБ) Георгиев посочи, че се представя доста убедително през последните три години, като голямата доходност идва от двете основни позиции в индекса.

„Има потенциал за растеж", посочи той и допълни, че такъв идва и от включването ни в еврозоната, което автоматично ни поставя на картата, защото към момента българският фондов пазар отсъства напълно.

В последните 15-20 години технологичните компании взеха изключително сериозно място като присъствие в индекса S&P 500 с тегло над 32%, което е впечатляващо, допълни гостът. В САЩ всички инвестират в новите технологии, докато Европа изостава в това отношение, посочи още Георгиев.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още