IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският борсов индекс Nikkei се доближава до историческия си връх

Хонконгските акции поведоха ръстовете в последната сесия за седмицата

11:40 | 16.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Хонконгските акции поведоха ръстовете на пазарите в Азия в последния ден от седмицата, а японският бенчмарк Nikkei 225 покори нов 34-годишен връх, доближавайки се до историческия си рекорд, пише CNBC.

Рекордът на Nikkei е „неизбежен“, коментираха от Morgan Stanley в бележка от 15 февруари, запазвайки оптимистичната си позиция за японските акции.

На най-високото му равнище от 38 863,69 пункта по време на сесията в петък по-малко от 100 пункта разделяха индекса от абсолютния му рекорд за всички времена.

В края на сесията обаче Nikkei изтри част от напредъка си и приключи с ръст от 0,86% до 38 487,24 пункта, ден след като стана ясно, че страната е изпаднала в техническа рецесия, с която загуби мястото си на третата по големина световна икономика в полза на Германия.

Икономическото забавяне на Япония засили надеждите, че страната вероятно ще се запази своята ултрахлабава парична политика за по-дълго, въпреки че финансовият министър в Токио изрази опасения за слабостта на йената.

Японската валута отслабна в петък и се търгуваше на психологически ключовото ниво от 150 йени за долар.

Останалите пазари в региона изпратиха последния ден от седмицата на зелено, следвайки ръстовете на Wall Street, след като S&P 500 отбеляза нов рекорд.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Хонконгският Hang Seng напредна с 2,41%, докато пазарите в континентален Китай останаха затворени заради празничната седмица.

На пазара в Австралия индексът S&P/ASX 200 записа ръст от 0,69% до 7658,3 пункта, докато южнокорейският показател Kospi се повиши с 1,27% и завърши сесията на ниво от 2624,73 пункта.

Инвеститорите в региона очакват и информация за бюджета на Сингапур за 2024 г. по-късно през деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още