IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративна Америка се стреми да избягва големите надежди на фондовия пазар

Публичните компании в САЩ са предпазливи в прогнозите в тримесечните си отчети

07:14 | 19.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Корпоративна Америка работи усилено, за да не допусне фондовият пазар да стане жертва на оптимистични очаквания.

Поредната порция силни тримесечни отчети подкрепи американския широк борсов индекс S&P 500 по пътя му към рекордни нива, но в отчетите си компаниите бяха до голяма степен предпазливи по отношение на прогнозите си, пише Bloomberg.

Само 40% от фирмите, публикували прогнози, са представили оценки за печалбите си, които надхвърлят очакванията на анализаторите, сочат изчисления на Bank of America Corp. Ако тази тенденция се запази, това ще бъде най-малкият дял от април 2020 г. насам, когато началото на пандемията предизвика безпрецедентна несигурност.

Прогнозите отразяват опасенията, че американската икономика ще се охлади, като трейдърите понижават очакванията си за мащаба на намаленията на лихвените проценти от страна на Федералния резерв тази година, въпреки че икономическият растеж системно опровергава песимистичните прогнози. И тъй като борсовият подем изстреля корпоративните оценки на високи нива, ръководителите прибягват до изпитаната практика да занижават летвата, което гарантира, че компаниите лесно ще я надхвърлят.

"Има геополитически риск, има риск от избори, не се знае как икономиката ще се справи с отложения ефект от повишаването на лихвите, а темпът на съкращенията все още е несигурен", коментира Уили Делуиш, стратег и основател на Hi Mount Research. "Предвид всичко това, сега повече от всякога е от полза да се зададе предпазлив тон при представянето на прогнози."

Действителните резултати досега не дават поводи за безпокойство. След като над 400 компании от индекса S&P 500 вече представиха тримесечните си отчети, той е напът да отбележи 7% годишен ръст на печалбата, което е най-силното повишение от второто тримесечие на 2022 г. насам.

Въпреки това прогнозите на отделните корпорации са разнопосочни. Сред американските фирми, които предоставиха насоки миналия месец, над една трета публикуваха оценки под очакванията на анализаторите, което е най-много от март 2023 г. насам, сочат данни, събрани от Bloomberg Intelligence. Делът на тези, които са направили прогноза за печалба, по-висока от оценките на анализаторите, е 21% - най-ниският от февруари 2022 г.

Според Джак Аблин, главен инвестиционен директор на Cresset Capital, редица фактори могат да повлияят на перспективите на американските компании през тази година, включително темпът на намаляване на лихвените проценти, способността за прехвърляне на разходите върху потребителите, лесният достъп до капитал, геополитиката и президентските избори в САЩ през ноември.

Опасността за компаниите, които обещават прекалено много и не изпълняват достатъчно, се прояви през този цикъл на отчетите, като инвеститорите бързо възнаградиха акциите на фирмите, които надхвърлиха прогнозите си, и наказаха тези, които не успяха да ги изпълнят. Компаниите от S&P 500, които са надхвърлили очакванията, са изпреварили представянето на индекса с 0,8% ден след оповестяването на резултатите, което е най-много от една година насам, според Blooomberg Intelligence. Тези, които не са постигнали очакванията си, са изостанали от индекса с най-много от пет тримесечия насам.

Това разграничаване улесни избора на акции на мениджърите на активни фондове, поне през миналия месец. Около 73% от активните фондове с голяма капитализация са изпреварали индекса Russell 1000 през януари, което е най-доброто начало на годината за мениджърите на активни фондове поне от 1991 г. насам, сочат данните на Bank of America.

За компаниите това означава, че натискът не само да постигнат, но и да надхвърлят оценките на анализаторите е още по-голям, отколкото преди.

"Това не е лесна среда", казва Аблин. "Цената на твърде оптимистичните прогнози - и последващото разочарование на инвеститорите, ако нещата не вървят по план - е наистина висока."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още