IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият подем е в застой. Всички очакват сезона на отчетите

Увеличаването на корпоративните печалби и обратните изкупувания може да дадат нов тласък на пазара

07:00 | 08.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След последния спад на американските борсови индекси инвеститорите очакват предстоящия сезон на отчетите, за да се ориентират относно перспективите за растеж на компаниите, пише The Wall Street Journal.

Акциите в САЩ не успяват да удължат поскъпването си през новата година. През първата седмица на януари широкият борсов индекс S&P 500 загуби 1,5%. Книжата на технологичните компании, които бяха водещи двигатели на пазара през миналата година, изпитват затруднения, като през последната седмица акциите на Apple и Microsoft поевтиняха със съответно 5,9% и 2,2%.

За много инвеститори предстоящите тримесечни отчети и коментарите на ръководствата на компаниите ще помогнат да се разбере дали последният спад на фондовите пазари е основателен, или печалбите на компаниите ще са достатъчно силни, за да подновят борсовия подем.

"Това е много интересен и важен сезон на отчетите, за да се получи потвърждение на фундаменталните тенденции", коментира пред WSJ Рахил Сидики, старши инвестиционен стратег в Neuberger Berman.

Анализаторите очакват компаниите от състава на S&P 500 да отчетат второ поредно тримесечие на ръст на печалбите. Според FactSet печалбите за четвъртото тримесечие на 2023 г. ще са нараснали с 1,3% спрямо същия период на предходната година.

Това е по-малко от повишението на печалбите от 8%, каквото анализаторите прогнозираха в края на септември. За цялата 2023 г. Wall Street сега очаква ръст на печалбата от 0,8% спрямо 2022 г.

Графика: Wall Street Journal Графика: Wall Street Journal

Тази седмица ще бъдат представени отчетите на едни от най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan Chase и Bank of America, както и на Delta Air Lines и UnitedHealth Group. Ще бъдат публикувани и нови данни за инфлацията, които вероятно ще повлияят на плановете на Федералния резерв за лихвените проценти.

Голяма част от оптимизма, който стимулира силното покачване на цените на акциите през последните седмици на 2023 г., се основаваше на данни, сочещи, че американската икономика се е забавила достатъчно, за да охлади инфлацията, но без да се стигне до рецесия. Този сценарий на "меко приземяване" би позволил на Фед да премине към намаляване на лихвените проценти.

Месечният доклад за заетостта в страната от петък показа, че през декември наемането на служители се е увеличило, но ръстът на работните места за предходните месеци беше ревизиран в низходяща посока. Средното почасово заплащане се повиши по-силно от очакваното. Тези смесени данни не допринесоха за изясняване на въпроса кога Фед може да започне да понижава лихвите.

Сега инвеститорите ще следят внимателно какво ще кажат корпоративните лидери за перспективите пред икономиката, особено ръководителите на най-големите банки в страната.

"Големият въпрос е дали икономиката може да се приземи меко?", коментира пред вестника Стефани Ланг, главен инвестиционен директор в Homrich Berg.

Силните потребителски разходи подкрепиха развитието на щатската икономика през 2023 г., въпреки че Фед повиши лихвените проценти до най-високите нива от повече от две десетилетия. Последните данни от сезона на празничното пазаруване показаха увеличение на разходите до края на годината.

Първите тримесечни отчети на търговците на дребно обаче звучаха по-скоро предпазливо.

Nike и FedEx, които представиха последните си тримесечни резултати през декември, понижиха прогнозите си за приходите и предупредиха за слабо търсене. Производителят на замразени ястия и месни пръчици Conagra Brands също намали годишната си прогноза през изминалата седмица, след като обемът на продажбите се понижи. Walgreens Boots Alliance заяви в четвъртък, че ще намали дивидента си, което доведе до спад на акциите.

"Виждаме признаци на по-предпазливо потребителско поведение по целия свят в неравномерна макросреда", заяви главният финансов директор на Nike Матю Френд в конферентния разговор за отчета на компанията на 21 декември.

Силно влияние върху пазара през следващите седмици ще имат резултатите на технологичните компании с голяма пазарна капитализация, след като акциите им поскъпнаха значително през 2023 г. Голямата тежест на компании като Apple и Microsoft в S&P 500 прави отчетите им особено влиятелни за цялостната посока на фондовия пазар.

Анализаторите очакват компаниите за комуникационни услуги да отчетат най-силен годишен ръст на печалбата сред секторите на S&P 500 - около 42%, като най-голям принос за това ще има Meta Platforms, сочат данните на FactSet. Компанията прогнозира също, че енергийният сектор ще отбележи най-рязък спад на печалбата в сравнение с 2022 г., когато цените на петрола се повишиха и печалбите скочиха.

Някои инвеститори се фокусират върху секторите, които изостанаха през миналата година, вярвайки, че те могат да се възстановят тази година. Ланг казва, че се интересува от акциите в сферата на здравеопазването и ги разглежда като атрактивно оценени в сравнение с други сегменти на пазара.

За тази година Wall Street очаква рязко увеличение на корпоративните печалби. Анализаторите прогнозират, че печалбата на компаниите от S&P 500 ще нарасне с около 12% през 2024 г., според FactSet.

Не е сигурно обаче дали акциите ще поскъпнат дори ако печалбите нараснат. Компаниите от състава на S&P 500 се търгуват на нива около 19,2 пъти прогнозните им печалби за следващите 12 месеца в сравнение със средна стойност за последните пет години от 18,9 пъти, сочат данните на FactSet.

"Високите оценки по принцип означават, че пазарите очакват идеални резултати, а след това и още нещо", коментира Анна Ратбун, главен инвестиционен директор на CBIZ Investment Advisory Services.

Инвеститорите се надяват обратните изкупувания на акции да подкрепят пазара

Слабото начало на 2024 г. може да се промени тази седмица, след като компаниите започнат да обявяват плановете си за обратно изкупуване на акции, пише Bloomberg.

"Аз съм оптимист за акциите през 2024 г., но през следващите месеци ще има трусове, тъй като институциите са мечи настроени", коментира Брайън Рейнолдс, главен пазарен стратег в Reynolds Strategy, който правилно определи мечия пазар по време на световната финансова криза през 2008 г. "След като разпродажбите свършат, компаниите ще изкупуват обратно акциите си, за да тласнат цените отново нагоре."

Американските корпорации не са особено склонни да изкупуват обратно акции, след като Федералният резерв повиши лихвените проценти и разходите по заемите. По данни на Bloomberg Intelligence обратните изкупувания на акции са намалявали в продължение на пет поредни тримесечия, след като през 2022 г. достигнаха рекорд. Но с оглед на потенциалната готовност на Фед да намали лихвите и прогнозите за подобряване на растежа на печалбите, инвеститорите очакват повече компании да насочат новия си наличен капитал към фондовия пазар.

Съдбата на пазара на акции не зависи изцяло от обратните изкупувания, но на стойност близо трилион долара годишно те са силен фактор. По данни на Bloomberg компаниите от S&P 500 са похарчили близо 800 млрд. долара за обратни изкупувания през изминалата година, което е с почти 20% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

Обратни изкупувания през последните 12 месеца. Графика: Bloomberg Обратни изкупувания през последните 12 месеца. Графика: Bloomberg

По предварителни данни на S&P Dow Jones Indices, които използват различна методология от тази на Bloomberg, през 2024 г. компаниите от S&P 500 се очаква да похарчат поне 840 млрд. долара за обратни изкупувания. Рекордът е бил 923 млрд. долара през 2022 г.

Като цяло общият размер на корпоративните обратни изкупувания е намалял с 18% през третото тримесечие в сравнение с предходната година, отчита Уенди Сунг, старши анализатор в Bloomberg Intelligence. Над 40 компании от S&P 500 обявиха обратни изкупувания през четвъртото тримесечие на обща стойност 163 млрд. долара, което е с близо една трета по-малко отпреди година.

Сред тези компании са Cigna Group и Adobe Inc., които разполагат с налични парични средства след провал на планирани корпоративни поглъщания.

Трудната част за ръководителите и инвеститорите ще бъде изборът на подходящ момент - както за обратно изкупуване, така и кога да очакват акциите да поскъпнат. Ключът може да се крие в плановете на Фед за намаляване на лихвените проценти, за които централните банкери вече сигнализираха, че може да не станат факт преди средата на 2024 г. или дори по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още