IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари затвориха предимно на червено в първия ден от седмицата

Основният индекс STOXX 600 отписа 0,4% от стойността си

20:20 | 26.02.24 г.
Снимка: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images
Снимка: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

Основният европейски индекс завърши на червено в понеделник, воден от миннодобивните компании, докато инвеститорите се готвят за нови данни за инфлацията през седмицата, следейки за нови сигнали за момента на лихвени понижения от водещите централни банки, съобщава Ройтерс.

Общоевропейският индекс STOXX 600 се понижи с 0,4%. От началото на годината той бележи ръст от 3,4% и дори затвори на рекорден връх в петък в резултат на упоритите очаквания за ранно облекчаване на паричната политика и устойчив сезон на отчетите.

Заради липсата на значително рали, подхранено от изкуствения интелект, и икономическите опасения обаче STOXX 600 изостава от американския си конкурент S&P 500, който бележи ръст от 6,7% от началото на годината.

Индексът на най-голямата икономика в Европа – Германия, DAX удари нов рекорд в търговията в рамките на деня и затвори с повишение, подкрепен от поскъпване от 2,8% на компанията в сферата на отбраната Rheinmetall. Испанският IBEX 35 също се повиши с 0,08% до 10 138,4 пункта.

Френският показател САС обаче се понижи с 0,46% до 7929,82 пункта, а италианският FTSE MIB – с 0,44% до 32 557,81 пункта. Британският FTSE 100 също се оказа на червено, спадайки с 0,29% до 7684,3 пункта.

Секторът на основните суровини също отбеляза спад от 2,1% до 4-месечно дъно, но технологичният подиндекс се повиши с 0,4%, воден от скок от 6,5% на доставчика на части за производство на чипове BE Semiconductor Industries.

Акциите на Zealand Pharma скочиха с 35,7%, след като експериментално лекарство, което разработва с Boehringer Ingelheim е стигнало описвани от тях „революционни“ етапи в средния етап на изпитания за лечение на чернодробна стеатоза.

Цената на акциите на шведската Kinnevik се вдигна с 5,4% след планове да продаде целия си дял в Tele2 на френския инвеститор Ксавие Ниел и бизнес му Iliad.

Книжата на Bank of Ireland обаче се сринаха с 10,6% след по-слаби от очакваното перспективи от най-големия кредитор в страната, които засенчиха над тройно по-голямата възвръщаемост към акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още