IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът на фондовите борси по света застигна и европейските инвеститори

Повечето сектори останаха на отрицателна територия в средата на седмицата

20:49 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските индекси завършиха сесията със спад в сряда, а инвеститорите по световните фондови борси останаха предпазливи в среадата на седмицата, пише CNBC.

Общоевропейският Stoxx 600 записа спад от 0,3%, като повечето сектори бяха на отрицателна територия. Технологичните акции поведоха спадовете, поевтинявайки с 1,4%, докато книжата на производителите на автомобили поскъпнаха с почти 1%.

Лондонският индекс FTSE 100 се понижи с 0,76% до ниво от 7624,98 пункта. Германският DAX напредна с 0,25% до 17 601,22 пункта. Френският показател CAC 40 се повиши с 0,08% до 7954,39 пункта.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Акциите на британската застрахователна компания DirectLine поскъпнаха с 24%, след като белгийската Ageas потвърди , че обмисля да предложи оферта за компанията на стойност 3,095 млрд. паунда (3,91 млрд. долара).

Цената на книжата на Vodafone се понижава незначително, след като компанията потвърди напредъка в преговорите със Swisscom за продажбата на италианския си бизнес за 8 млрд. евро (8,7 млрд. долара) в брой. Акциите на Swisscom поевтиняха с над 1%.

Отделно от това вицегуверньорът на Европейската централна банка Луис де Гиндос призна, че инфлацията се забавя, но заяви, че са нужни допълнителни доказателства преди банката да намали лихвените проценти.

Управителят на централната банка на Словакия Петер Казимир беше на сходно мнение, като предложи намаляването на лихвите да се отложи до юни.

Reckitt записа спад от 13,3% в цената на акциите си, след като компанията не успя да отговори на очакванията за нетните си продажби през четвъртото тримесечие. Книжата на Sydbank поскъпнаха с 9,5% след по-добри от очакваните резултаtи през декемврийското тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още