IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси записаха ръстове след изявлението на британския финансов министър

Инвеститорите анализираха и коментарите на председателя на Фед Джером Пауъл

20:27 | 06.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските пазари завършиха сесията в сряда с повишения, докато инвеститорите в Обединеното кралство анализираха изявлението за бюджета през 2024 г. на финансовия министър Джеръми Хънт, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,4%, като повечето сектори и основни индекси в региона останаха на положителна територия. Технологичните акции поскъпнаха с 1,35%, като секторът се представя добре и в САЩ в сряда, докато цената на книжата на компаниите в медийния сектор се понижи с 0,5%.

Британският показател FTSE 100 напредна с 0,43% до 7679,31 пункта. Германският DAX записа спад от 0,1% до 17 716,71 пункта, а френският CAC 40 се понижи с 0,28 на сто до 7954,74 пункта.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Бюджетът на Обединеното кралство беше представен от британския министър на финансите Джереми Хънт и съдържаше мерки за намаляване на социалноосигурителните вноски (NIC), плащани от работниците, с 2 процентни пункта за втори път в рамките на малко над четири месеца.

Инвеститорите също така оценяват и коментарите на председателя на Фед Джером Пауъл пред Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите в сряда. Пауъл отново каза, че се очаква лихвите да бъдат намалени тази година, но не е ясно кога.

Фокусът на пазара в момента се измества към решението за политиката на Европейската централна банка в четвъртък, като се смята, че регулаторът ще запази лихвените проценти непроменени.

"Вероятно ще станем свидетели на низходящи ревизии в краткосрочните прогнози на ЕЦБ за инфлацията", каза Максимилиан Кункел, главен инвестиционен директор в UBS, цитиран от Ройтерс.

"Въпреки това ЕЦБ ще продължи да поставя по-голям акцент върху растежа на заплатите, за да придобие по-ясна представа за средносрочните перспективи за инфлацията. Развитието при заплатите би било аргумент срещу намаляването на лихвите през пролетта".

Междувременно данни, публикувани по-рано в сряда показаха, че продажбите на дребно в еврозоната през януари са спаднали с по-малко от очаквания 1% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още