IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо DAX записва рекорди, докато сянката на рецесията виси над Германия?

Големите компании от индекса имат широка експозиция към други пазари и местната икономика не им оказва толкова голямо влияние

21:30 | 13.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основният борсов индекс на сините чипове в Германия надхвърли 18 000 пункта за първи път в историята по време на търговията в сряда сутринта, достигайки ниво от 18 000,42 пункта малко след старта на сесията, пише Deutsche Welle.

Индексът DAX, който е съставен от 40 големи публично търгувани компании, нарасна значително през последните дни въпреки страданията на цялостната германска икономика.

Тенденцията представлява рядка положителна новина за Германия напоследък. Преди няколко седмици министърът на икономиката Роберт Хабек ревизира очакванията за растеж на страната за 2024 г., като понижи прогнозата от 1,3% на 0,2%.

„Фактът, че световната икономическа среда е нестабилна и растежът на световната търговия е исторически нисък, е предизвикателство за експортна нация като Германия“, изтъкна Хабек.

Германската централна банка, Бундесбанк, също обяви, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия ще се понижи отново леко през първото тримесечие на 2024 г., тласкайки страната към техническа рецесия, която се определя като две последователни тримесечия на отрицателен растеж. Банката се позова на широко разпространените работнически стачки като ключов фактор.

DAX има малка експозиция към Германия

Подобно на много други страни, Германия е измъчвана от нажежена инфлация, оставяйки потребителите притиснати относно разходите. Промишлените поръчки и производството в експортната нация също са намалели, а проучванията показват, че германските компании са все по-песимистични за предстоящата година.

„Компаниите все още са доста несигурни относно ситуацията и какво могат да очакват през следващите години“, коментира пред DW Лара Заргес, икономист в германския институт за икономически изследвания Ifo.

Така че откъде идва оптимизмът сред инвеститорите?

„По ирония на съдбата, мисля, че има силен аргумент за обратна връзка между икономическото представяне и представянето на фондовия пазар“, казва пред DW Бен Ричи, ръководител на отдела за развити пазари на акции в инвестиционната компания abrdn.

В момента индексът е напът да запише на най-дългата си рекордна серия от 2015 г.

„Приходите за тези компании не са в Германия“, казва Ричи. „Така че германската икономика няма значение в случая“, добавя той.

МСП не споделят оптимизма

Клиентите на дребно и производствените обекти на тези големи международни компании се намират предимно извън Германия. Ричи казва, че състоянието на тези пазари, заедно със структурните развития в конкретните индустрии и компании, имат много по-голямо влияние върху представянето на DAX, отколкото националната икономика.

Според Заргес обаче това не е така за малките и средни предприятия (МСП) в Германия, които държат над 50% от работната сила в страната, но не са представени в индекса DAX.

"Тези компании също участват в глобалните вериги на доставки, разбира се, но те са изправени пред проблема, че заплатите тук в Германия са се повишили. Производствените разходи са се повишили. А енергията все още е скъпа", изтъква тя.

Слабата икономика може да даде сила на акциите

Следователно силата на икономиката на САЩ е вероятно по-значима за последната положителна серия на DAX, отколкото германската икономика. Високите разходи за облекчаване на коронавирусните смущения и ниските разходи за енергия в Америка спомогнаха за увеличаване на потребителските разходи.

Охлаждането на инфлацията вероятно ще засили и настроенията на инвеститорите. Ръстът на потребителските цени се забави значително в много страни, включително в Германия. Правителството прогнозира спад от 5,9% през 2023 г. до 2,8% тази година, близо до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%. Ако тенденцията се запази, вероятно ще последват по-ниски лихвени проценти.

Високата цена на заемите, въведена за ограничаване на инфлацията, беше удар както върху инвестициите на дребно, така и върху корпоративните инвестиции, както и върху потребителските разходи. Но сега инвеститорите изглеждат оптимистично настроени, че парите скоро ще потекат по-свободно през икономиката и че това ще стимулира корпоративните печалби.

А някои смятат, че мудната местна икономика може да е нещо добро.

За най-големите компании в Германия слабата германска икономика може да доведе до по-евтино евро, както и до по-ниски разходи по заеми, докато ЕЦБ се опитва да стимулира разходите в Европа. В същото време стагнацията би имала малко въздействие върху приходите поради големите задгранични пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още