IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпна до нов рекорден връх в очакване на лихвени понижения от Фед

Пазарни наблюдатели очакват американската централна банка да започне да понижава лихвените си проценти през май или юни

09:55 | 01.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на златото продължават да растат силно и достигнаха нов рекорден връх в понеделник, подкрепени от очакванията за намаляване на лихвите в САЩ и от привлекателността на метала като актив убежище, предава CNBC.

Спот цената на златото прибави 1,32% и достигна ниво от 2265,53 долара за тройунция. Американските фючърси върху златото поскъпнаха с над 2% и се търгуват на ниво от 2286,39 долара за тройунция.

„Мисля, че моментът е много вълнуващ за златото“, коментира Джоузеф Каватони, пазарен стратег в World Gold Council. „Смятам, че ръстовете са движени основно от факта, че много пазарни спекулатори придобиват увереност и комфорт относно намаляването на лихвите от Фед“, допълва той.

Пазарни наблюдатели очакват Федералният резерв в САЩ да намали лихвите през май или юни.

Ключовият показател за инфлацията на Фед се повиши с 2,8% на годишна база, показаха публикувани в петък данни. Това вероятно ще накара американската централна банка да се придържа още известно време към сегашната си парична политика, преди да обмисли намаляване на лихвите.

Фед запази лихвите си непроменени на последното си заседание през март, но потвърди прогнозата си за три лихвени понижения тази година.

Цените на златото обикновено се развиват обратнопропорционално на лихвите. Когато лихвите намаляват, златото става по-привлекателно в сравнение с активите с фиксирана доходност като облигациите, които носят по-слаба доходност в среда на ниски лихви.

Цената на златото е тласкана нагоре и от чуждестранното търсене, казва Сезар Бриан, портфолио мениджър в компанията за управление на инвестициите Gabelli Funds.

„В Китай частни инвеститори са привлечени от златото, тъй като секторът на недвижимите имоти се представя слабо“, казва Бриан и допълва, че общата икономика на Китай е останала слаба, а фондовият му пазар и валутата не се представят добре.

Силният ръст на златото до момента е подкрепен от стабилните покупки от централни банки в света в опит за диверсифициране на портфейла им с резерви заради геополитическите рискове, инфлацията и слабостта на американския долар, коментира Каватони.

„Това са наистина сериозни основания за тях да продължат да купуват, но да видим дали те ще продължат да го правят в такива големи количества и докога“, допълва той.

Китай е водещият двигател както на потребителското търсене, така и на покупките на злато от централните банки, сочат данните на World Gold Council.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още