IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се покачва поради очакванията за по-високо търсене*

Новото разпалване на напрежението в Близкия изток заради израелския удар в Сирия също се отразява на цената на "черното злато"

09:35 | 02.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Marcelo Perez del Carpio/Bloomberg
Снимка: Marcelo Perez del Carpio/Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник сутрин, подкрепени от признаци, че търсенето може да нарасне в Китай и САЩ - най-големите потребители на петрол в света. Нарастващите опасения за разширяващ се конфликт в Близкия изток, който може да повлияе на доставките от региона, също се отразиха на стойността на "черното злато", съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпват с 0,49%, до 87,85 долара за барел, а тези върху американския суров петрол WTI – с 0,53% до 84,15 долара за барел.

Производствената активност през март в Китай се разшири за първи път от шест месеца, а в САЩ - за първи път от година и половина. Това се очаква да доведе до нарастващо търсене на петрол тази година. Китай е най-големият вносител на суров петрол в света и вторият по големина потребител, докато САЩ са най-големият купувач на суровината.

В Близкия изток израелски удар срещу посолството на Иран в Сирия отне живота на седмина военни съветници, сред които трима висши командири. Това доведе до нова ескалация на конфликта в Газа между Израел и подкрепяната от Иран групировка „Хамас“, предаде Ройтерс.

Очаква се Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, да проведат онлайн среща на своя Съвместен мониторингов комитет в сряда. Те ще разгледат състоянието на пазара и изпълнението на ангажимента за съкращения на добива от страна на членовете. Най-вероятно членовете на организацията ще запазят текущата си политика за доставки, която предвижда доброволно намаляване на добива с 2,2 милиона барела на ден до края на второто тримесечие на годината.

*Данните са актуални към 9:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още