IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтри над 500 пункта

Това е 4-та поредна губеща сесия за индекса и най-лошият му ден от март 2023 г.

23:50 | 04.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските борсови индекси се понижиха значително в четвъртък в резултат на нестабилна търговия преди доклада за работните места в неселскостопанския сектор в САЩ през март. Скокът на цените на петрола и опасенията, че Федералният резерв може да отложи намаляването на лихвените проценти, също влошиха настроенията на инвеститорите, предаде CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изгуби 530,16 пункта, или 1,35%, и затвори на ниво от 38 596,98 пункта. Така Dow записа най-лошата си сесия от март 2023 г. насам и отбеляза четвърти пореден ден на спад.

Широкият борсов измерител S&P 500 отстъпи с 1,23% и завърши на 5 147,21 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се понижи с 1,40% и затвори на ниво от 16 049,08 пункта.

В края на сесията трите основни индекса отбелязаха рязък спад, заличавайки по над 2% спрямо най-високите си стойности в рамките на деня. Разликата между най-високата и най-ниската стойност на Dow за деня надхвърли 860 пункта.

Суровият петрол поскъпна в средата на сесията, като цената на американския сорт WTI надхвърли 86 долара за барел и достигна най-високото си ниво от октомври насам. Това породи опасения, че цените на енергоносителите ще допринесат за ускоряване на инфлацията.

Управителят на клона на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари коментира в четвъртък следобед, че се чуди дали централната банка изобщо трябва да намали лихвите, ако инфлацията остане устойчива, като по този начин се присъедини към хора от представители на Фед, които се изказаха консервативно за паричната политика напоследък.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши от най-ниските си стойности за сесията заради коментарите на Кашкари. За последно тя се търгуваше на ниво от 4,305%. В сряда доходността за кратко докосна 4,429%, което е нов връх за годината.

"Инвеститорите в момента заемат изчаквателна позиция", коментира Сам Стовал, главен инвестиционен стратег на CFRA Research. "Доходността по десетгодишните облигации е основната движеща сила поради опасенията на Фед, които предполагат, че не бързат да намаляват лихвите, и следователно потвърждават тезата, че Фед ще понижава лихвените проценти по-бавно."

Пазарът остава скъп, като се има предвид, че S&P 500 се търгува с 33% премия спрямо дългосрочната си средна стойност, добавя Стовал.

"Намирам това за малко смущаващо", казва той. "Смятам, че е въпрос на време да приключим с усвояването на някои от тези печалби."

От началото на седмицата S&P 500 се е понижил с 2%, като през три от четирите дни е на червено. За същия период Dow е загубил около 3%, а Nasdaq е спаднал с 2%.

В сряда председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че макар все още да има възможност за намаляване на лихвените проценти през тази година, централните банкери ще се нуждаят от повече доказателства, че инфлацията се движи към целевото равнище на регулатора от 2%, преди лихвите да бъдат понижени.

В петък предстои да бъде публикуван ключовият доклад за работните места в неселскостопанския сектор в САЩ през март. Консенсусните очаквания са за увеличение на работните места с 200 хил. при равнище на безработицата от 3,8%. През февруари ръстът на работните места възлезе на 275 хил., а безработицата се повиши до 3,9%. Твърде горещи данни за работните места биха могли допълнително да повишат доходността и да запазят натиска върху Фед да поддържа по-високи лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още