IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари се оцветиха в зелено преди ключови решения на централните банки

Централните банки на Южна Корея, Нова Зеландия, Тайланд и Филипините имат заседания за паричната си политика тази седмица

11:30 | 08.04.24 г. 1
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Азиатско-тихоокеанските пазари отбелязаха повишения по време на първата сесия за седмицата, докато инвеститорите очакват данни за инфлацията в САЩ и Китай и някои важни решения от страна на централните банки, предаде CNBC.

Централните банки на Южна Корея, Нова Зеландия, Тайланд и Филипините са насрочили срещи за обсъждане на паричната си политика през тази седмица. S&P Global очаква и четирите банки да запазят лихвените проценти без изменения, но все пак е възможно банковият регулатор на Южна Корея да помисли за понижаване. Именно Южнокорейската централна банка беше една от първите азиатски финансови институции, които спряха цикъла на затягане на лихвените проценти през 2023 г.

По-късно през седмицата данните за инфлацията в САЩ и Китай ще бъдат на фокус, като се очаква Пекин да публикува и търговски данни за март в петък.

На първата борсова сесия за седмицата японският индекс Nikkei 225 премина границата от 39 000 пункта, като се повиши с 0,91% и затвори на 39 347,04 пункта, докато широкият Topix нарасна с 0,95%, завършвайки на 2728,32 пункта.

Южнокорейският индекс Kospi поскъпна с 0,13% до 2717,65 пункта, но Kosdaq отбеляза загуба от 1,34% и остана на 860,57 пункта.

В Австралия индексът S&P/ASX 200 напредна с 0,16 на сто и приключи борсовата сесия на 7785,4 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng почти не записа изменение. Китайският CSI 300 отстъпи с 0,88%, докато търговията беше подновена след официален празник и така индексът затвори на 3536,4 пункта.

В петък в САЩ и трите основни индекса възвърнаха позициите си след по-позитивни от очакваното данни за работните места на Министерството на труда, които показват, че ръстът на новонаетите в страната служители възлиза на общо 303 хил. през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още