IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, докато надеждите за прекратяване на огъня в Близкия изток се топят*

Пазарът продължава да претегля и риска от прекъсване на доставките на петрол

09:29 | 09.04.24 г.
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Цените на петрола се покачиха във вторник, докато надеждите, че преговорите между Израел и "Хамас" ще доведат до прекратяване на огъня в Газа и ще намалят напрежението в Близкия изток, се стопиха, предаде Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Брент се покачиха с 0,15% до 90,52 щатски долара за барел. Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпна с 0,12 на сто до 86,53 щатски долара за барел.

Нов кръг от дискусии за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ в Кайро повлия на цените, като доведе сорта Брент до първия му спад от пет борсови сесии, а WTI - до първия от седем поради перспективата, че геополитическите рискове могат да спаднат.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче съобщи в понеделник, че е определена дата за нахлуването на Израел в анклава Рафах, последното убежище за разселените палестинци в Газа. Така той сложи край на надеждите, които за кратко обзеха пазара вчера, че геополитическото напрежение в региона може да отслабне.

Пазарът продължава да претегля и риска от прекъсване на доставките на петрол. Потенциален отговор на предполагаемата атака на Израел срещу консулството на Иран в Сирия „може да въвлече петролния пазар в конфликта, след като до голяма степен не беше засегнат след атаката на „Хамас“ срещу Израел“, посочват анализатори от ANZ пред Ройтерс.

Междувременно търсенето на гориво в Индия е достигнало рекордно високо ниво през фискалната 2024 г., водено от по-високото потребление на бензин и реактивно гориво, показват нови данни. Очаква се подобряването на китайската производствена активност, обявено миналата седмица, също да повиши търсенето на гориво.

Данните са актуални към 9.00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още