IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след сигнали за успокояване на напрежението  в Близкия изток*

През миналата седмица цената на петрола прескочи нивото от 90 долара за първи път от месеци

08:24 | 08.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола тръгна надолу в първата сесия за седмицата след сигналите за успокояване на напрежението в Близкия изток, пише Ройтерс. Агенцията отбелязва изтеглянето на израелски военни от Газа, както и че Израел и "Хамас" са изпратили екипи в Египет, които да преговарят за прекратяване на огъня.

В допълнение и две нови платформи за добив на петрол са заработили в САЩ през последната седмица.

В ранната търговия петролът губи 1,5% от цената си и американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 85,65 долара за барел. Европейският Брент достигна до цена от 89,81 долара за барел.

Пазарите засега не обръщат внимание на взрив на платформа на Pemex в Мексиканския залив през уикенда, който ще намали добивите на петрол с около 436 хил. барела на ден през април.

През миналата седмица ОПЕК+ удължи ограниченията върху добивите и износа на петрол от членовете си до края на юни, което доведе до съществен ръст на цената на петрола, като за първи път от месеци сортът Брент прескочи нивото от 90 долара за барел. На пазара повлияха и очакванията за увеличение на търсенето на горива на фона на данни за продължаващ ръст на американската икономика и през първото тримесечие, което отлага намаляването на лихвите от Федералния резерв.

Goldman Sachs все пак очаква цената на петрола да остане под нивото от 100 долара за барел, прогнозирайки че ОПЕК+ ще повиши добива през третото тримесечие.

* Данните са актуални към 8 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още