IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се запазва стабилна*

Притесненията за Близкия изток компенсират натрупването на запаси в САЩ

09:27 | 10.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола отбелязаха слаба промяна в сряда след два поредни дни на загуби. Задънената улица в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа поднови несигурността относно сигурността на доставките от Близкия изток, компенсирайки по-голямото от очакваното нарастване на запасите от суров петрол в САЩ, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол Брент се повишиха незначително до 89,51 щатски долара за барел, докато тези върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повишиха до 85,34 щатски долара за барел.

Цените и за двата сорта останаха надолу с около 1,8 на сто в края на миналата седмица въпреки геополитическото напрежение в Близкия изток, предизвикано от перспективата войната на Израел в Газа да продължи по-дълго и да привлече повече страни.

„Хамас“ заяви във вторник, че израелското предложение за прекратяване на огъня в Газа не отговаря на исканията на палестинските бойни фракции, но ще проучи допълнително предложението и ще изпрати своя отговор на посредниците. Ако конфликтът продължи, има риск от намесата на други страни в региона, особено подкрепящата „Хамас“ Иран - третият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ се повишиха миналата седмица с 3,03 млн. барела, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт. Анализатори изчислиха, че запасите ще се повишат с около 2,4 милиона барела. Официални данни се очакват в сряда.

В същото време правителството повиши прогнозата си за добива на суров петрол в САЩ, като очаква увеличение с 280 хил. барела на ден до 13,21 млн. барела на ден през 2024 г. Това е с 20 хил. барела на ден повече от по-ранната прогноза на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA).

Данните са актуални към 9.00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още