IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street и анализаторите виждат голeмия проблем, който се очертава пред Фед

Опасенията за растящата инфлация за кратко намалиха цената на петрола, но после пазарите отново се фокусираха на Близкия изток

23:32 | 10.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Анализаторите и инвеститорите на Wall Street вече са наясно, че Федералният резерв на САЩ държи в ръцете си голям проблем. Инфлацията в страната не показва признаци на укротяване вече трети пореден месец и седи над целта от 2%, които е поставила институцията. Силни данни идват и от трудовия пазар. При това положение вече не е ясно колко пъти и дали въобще Фед ще намали лихвите през 2024 година.

След данните, които показаха, че потребителските цени се повишават с 3,5% спрямо март 2023 година от Barclays вече прогнозират само едно намаление на лихвите от страна на Федералния резерв през 2024 година, посочва Ройтерс. И други финансовите анализатори вече започват да ревизират прогнозите си.

Оказа се трудно и за Goldman Sachs да предположи какви ще се действията на институцията, играеща ролята на централна банка на САЩ. През ноември от компанията заявиха, че на два пъти Фед ще намали лихвите през 2024 година. През декември се ентусиазираха, след като и от резерва съобщиха, че са готови на този ход, и предрекоха вече ударно намаляване на лихвите - на пет пъти през тази година.

Сега отново прогнозата се преобъра и очакванията са за едно намаление.

Още откакто Федералният резерв започна да вдига лихвите през 2022 година търговците започнаха да залагат колко далеч ще стигне и колко дълго ще продължи. Последните данни обаче затрудняват анализаторите, а вероятно и самия Фед, какви ще бъдат следващите ходове.

В сесията в сряда (10 април) на Wall Street данните за инфлацията насърчиха разпродажбите и почти всички сектори, с изключение на енергийния, затвориха на червена територия, допълва CNBC. Dow Jones изтри над 400 пункта от стойността си, или 1,09%, и достигна ниво от 38 461,51 пункта.

За широкия S&P 500 понижението е от 0,95% до 5160,64 пункта, а доминираният от технологични компании Nasdaq затвори при 16 170,36 пункта, което представлява спад от 0,84 на сто.

Един от най-губещите сектори днес са недвижимите имоти - акциите на компаниите в тази сфера загубиха 4% от стойността си, изчислява още CNBC.

На петролните пазари цената на петрола за кратко се понижаваше, повлияна също от колебанията около действията на Фед. След това обаче търговците обърнаха внимание на Близкия изток и опасенията, че Иран ще отвърне на ударите на Израел през следващите дни. Така петролът поскъпна с малко над 1%.

Така американският лек суров петрол (WTI) затвори търговията с цена от 86,09 долара за барел. Европейският "Брент" се търгуваше за 90,32 долара за барел.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0745 долара за барел. Търговията с британския паунд се извършва при 1,2542 долара за брой.

Инфлацията "удари" и по цената на златото. Ценният метал отстъпи от рекордните нива, които достигна през последните седмици, и затвори търговията с цена от 2338,13 долара за тройунция. Това е понижение от 0,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още