IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва на фона на ескалацията на напрежението в Близкия изток*

В конфликта потенциално може да бъде въвлечен Иран, третият по големина производител на петрол

09:33 | 11.04.24 г.
Снимка: Marcelo Perez del Carpio/Bloomberg
Снимка: Marcelo Perez del Carpio/Bloomberg

Цените на петрола продължиха да се повишават в четвъртък, след като поскъпнаха с един долар за барел през предходната сесия, докато инвеститорите се подготвят за задълбочаване на кризата в Близкия изток. В нея потенциално може да бъде въвлечен Иран, третият по големина производител на петрол в ОПЕК, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол Брент поскъпнаха с 30 цента, или 0,3%, до 90,78 щатски долара за барел. Цената на фючърсите върху американския суров петрол WTI нарасна с 25 цента, или 0,3%, до 86,46 долара за барел.

Двата контракта поскъпнаха с по над 1% през предходната сесия, след като трима синове на лидер на „Хамас“ бяха убити при израелски въздушен удар в Газа. Това засили опасенията, че преговорите за прекратяване на огъня между двете страни може да се забавят.

По-рано тази седмица Израел и „Хамас“ започнаха нов кръг от разговори в продължаващата повече от шест месеца война в Газа, но тези дискусии не доведоха до споразумение.

"Цените остават чувствителни към геополитическите събития в Близкия изток, като пазарните участници оценяват рисковете от прекъсване на доставките, ако напрежението продължи по-дълго", коментира Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

По-високите лихвени проценти за по-дълъг период от време пък биха могли да отслабят икономическия растеж и да потиснат търсенето на петрол.

Инвеститорите, които по-рано очакваха понижение на лихвените проценти през юни, сега смятат, че септември е по-подходящ момент за започване на цикъла на облекчаване след поредните дании за инфлацията в САЩ, които изненадаха икономистите с по-високи от прогнозираното стойности.

Търговците на петрол ще очакват и месечния доклад за петролния пазар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), който ще бъде публикуван по-късно в четвъртък, както и доклада за петролния пазар на Международната агенция по енергетика, който ще бъде публикуван в петък.

Данните са актуални към 9.00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още