IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ представи нов сегмент за двойно листване на компании в България и на Deutsche Börse

На EuroBridge (BSEXetra) компаниите ще се търгуват, ще разкриват информация и ще раздават дивиденти в евро, "Шелли груп" ще е първата компания в този сегмент

11:24 | 11.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Българската фондова борса (БФБ) обяви създаването на нов сегмент за двойно листване на компании едновременно на БФБ и Deutsche Börse.

Регулаторите са одобрили новия сегмент EuroBridge (BSEXetra), който ще дава възможност на компаниите, покриващи определени критерии, с една процедура да се листват на БФБ и на борсата във Франкфурт (Xetra), коментира изпълнителният директор на българската борса Маню Моравенов на събитието Investor Day, организирано от оператора.

"Шелли груп" е първата компания, която ще се премести на този сегмент, тъй като акциите ѝ се търгуват и на борсата във Франкфурт. 

Той допълни, че на този сегмент компаниите ще се търгуват, ще разкриват информация и ще раздават дивиденти в евро. Клирингът в Германия ще се осъществява през EurexClear и в България – чрез Централния депозитар, които ще имат връзка и ще комуникират помежду си.

По думите на Моравенов има подходящи компании в България, които да се насочат към растеж, какъвто БФБ не би могла да им осигури, чрез листване на този сегмент. Ключовите ползи за тях са, че ще получат по-голяма видимост, директен достъп до глобални инвеститори, по-добра ликвидност, възможности за глобална експанзия и за привличане на таланти, особено от висшия и среден мениджмънт.

"Стратегическо решение"

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов коментира в приветствието си към участниците в събитието, че двойното листване е добро стратегическо решение за диверсифицирането на базата от инвеститори на компаниите.

„Нашата цел е да стимулираме бизнеса в посока устойчиво развитие, да има високо отношение към регулациите. Все повече компании ще искат да излизат на международните пазари, съответно ще искат да диверсифицират своята база от инвеститори“, коментира той.

„Предизвикателствата, които според мен стоят пред всички нас от инвестиционната общност, са най-вече да провокираме хората да мислят прагматично, да бъдат предприемачи и все повече и повече да инвестират, да насърчаваме развитието на новите технологии като цяло във финансовия и техническия сектор и като резултат да се получават нови и свежи капитали, които да влизат в капиталовия пазар“, каза още Бойко Атанасов.

Възможността за двойно листване ще даде нов тласък както за публичните компании и тяхната ликвидност, така и за тези, които търсят нови форми на финансиране и развитие, коментира и Мария Филипова, зам.-председател на КФН. 

"Шелли груп" като пионер

"Шелли груп" е единствената българска компания, която е листната и на борсата във Франкфурт, и като такава е най-готова да премине на новия сегмент EuroBridge (BSEXetra).

Допълнителните разходи за листване на Франкфуртската борса включват приблизително 200 хил. евро наведнъж като еднократни разходи и близо 200-250 хил. евро допълнителни разходи годишно, обясни Волфганг Кирш, главен изпълнителен директор на „Шелли груп“, който участва в събитието.

Той посочи, че има много ползи от листването на франкфуртската борса, но има и много усилия, които трябва да бъдат положени. Ресурсите са не само финансови, но и времето, което се инвестира в комуникация с инвеститорите, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още