IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола върви към седмичен спад*

В петък обаче "черното злато" поскъпва, докато напрежението в Близкия изток се запазва

09:35 | 12.04.24 г.
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Цените на петрола се покачват в петък, докато напрежението в Близкия изток повишава риска от прекъсване на доставките от региона. Все пак очакванията са цената на „черното злато“ да отбележи спад за седмицата, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол Брент се повишиха с 51 цента, или 0,57%, до 90,25 долара за барел, докато фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate се покачиха с 61 цента, или 0,72%, до 85,63 долара.

Ръстът възстанови част от отстъплението от предишната сесия, която беше доминирана от притеснения, свързани с упоритата инфлация в САЩ. Това помрачи надеждите на инвеститорите за намаляване на лихвените проценти още през юни.

Предполагаеми израелски военни самолети са бомбардирали посолството на Иран в Дамаск, а Иран обеща да отговори за този удар. Това отново засили напрежението в региона, който вече е обтегнат от войната в Газа.

Израел продължава войната в Газа, но също така се подготвя за конфликтни сценарии в други области, заяви премиерът на страната Бенямин Нетаняху в четвъртък.

В Европа, където пазарът на труда започна да се смекчава и растежът стагнира, Европейската централна банка остави основния лихвен процент непроменен в четвъртък, но сигнализира, че има вероятност да намали лихвите още през юни.

В САЩ обаче представители на Федералния резерв дадоха знак, че няма да бързат с понижаването на лихвените проценти, тъй като инфлацията в САЩ остава повод за безпокойство.

Данните са актуални към 9.00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още