IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическите рискове тласнаха щатските индекси към седмичен спад

Фокусът на инвеститорите вече е насочен към новия сезон на отчетите

23:30 | 12.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха петъчната сесия с понижения на фона на продължаващото геополитическо напрежение, очакванията относно действията на Федералния резерв относно лихвите и последните данни за инфлацията в страната, пише Ройтерс.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 475,84 пункта, или с 1,24%, до ниво от 37 983,24 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа спад от 1,46% до 5123,41 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира понижение от 1,62% до 16 175,09 пункта.

По този начин и трите индекса отчитат седмични спадове.

„Когато погледнем какво се случва в макропространството, инфлацията се влошава и това оказва по-голям натиск върху компаниите да се представят добре по време на този сезон на отчетите“, коментира Майк Диксън, ръководител на изследванията в Horizon Investments. „Всеки е малко нервен от интензивния фокус върху това колко добри трябва да бъдат приходите и печалбата“, добавя той.

Стартът на сезона на отчетите беше даден с публикуваните финансови показатели на трите основни банки на Wall Street. Докато JPMorgan Chase записа 6-процентен ръст на печалбата, Wells Fargo отбеляза свиване със 7% на нетната печалба, което доведе до спад в цената на акциите на кредитора. Междувременно Citigroup отчете загуба.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 12 април. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 12 април.

Икономическите данни от тази седмица, особено докладът за индекса на потребителските цени в сряда, предполагат, че инфлацията може да бъде по-волатилна, отколкото се смяташе по-рано, което подтикна инвеститорите да променят очакванията си относно времето и степента на намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв тези година.

„Има реален риск да не видим никакви намаления на лихвените проценти тази година“, изтъква Диксън от Horizon Investments, добавяйки, че макар да не очаква повишение, Фед вероятно би предпочел да задържи лихвите по-високи за по-дълго време.

Управителят на Фед в Бостън Сюзън Колинс каза, че очаква няколко намаления на лихвените проценти тази година, въпреки че може да е необходимо известно време на инфлацията да се върне към целевото ниво.

Геополитическото напрежение продължава да тлее, тъй като Иран заплаши да отмъсти на Израел за въздушния удар на 1 април срещу посолството му в Дамаск, добавяйки импулс към разпродажбата на акции в петък.

Сериозни спадове отчетоха акциите на производителите на полупроводници. Книжата на Nvidia поевтиняха с 2,68%, докато тези на Broadcom, AMD и Intel изтриха съответно 2,78%, 4,24 на сто и 5,16% от стойността си.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 4,52% и 4,625 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, напредна с 0,7 на сто до 106,01 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент нарасна с 0,53 на сто до 90,22 долара за тройунция. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпнаха с 0,56 на сто до 85,50 долара за барел.

Цената на златото се повиши с 0,1% до 2374,1 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още