IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се повиши с над 176 пункта в сесията

Залозите за намаляване на лихвените проценти в САЩ през септември продължават да се увеличават

23:51 | 06.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският индекс на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average се повиши с повече от 176 пункта, а технологичният Nasdaq – с над 192 пункта, в сесията в понеделник.

Инвеститорите са по-оптимистични, че Федералният резерв на САЩ ще започне скоро да намалява лихвите, след като в петък данните за пазара на труда показаха, че той е започнал да се охлажда – през април новоразкритите работни места са по-малко от очакваното, а безработицата в страната нараства до 3,9%, пише CNBC.

Залозите за намаляване на лихвените проценти продължават да се увеличават след публикуването на данните. Вече 44% от трейдърите очакват американската централна банка да започне да понижава бавно лихвите от септември, според инструмента CME Fedwatch.

Съобщението на ислямистката групировка „Хамас“, че приема некоментирано публично предложение на Египет и Катар за примирие в Ивицата Газа, също даде тласък на акциите.

Dow Jones финишира с ръст от 176,59 пункта, или 0,46%, до 38 852,27 пункта. По-широкият индекс S&P 500 добави 1,03% до 5180,74 пункта, а Nasdaq – 1,19%, или 192,92 пункта, до 16 349,25 пункта.

Въпреки че пикът на сезона на печалбите за първото тримесечие отмина, инвеститорите все още очакват отчети от някои ключови компании, например Disney, която е включена в Dow, и Uber.

Акциите на Micron поскъпнаха с малко под 5%, след като Baird повиши рейтинга на книжата и посочи, че вижда „значими възможности“ пред производителя на чипове. Акциите на American Airlines и Super Micro Computer се наредиха сред най-добре представящите се от S&P 500 с ръстове от, съответно, 5,8% и 6,1%.

Същевременно акциите на Spirit Airlines Inc поевтиняха с 11%, след като компанията отчете по-голяма от очакваната загуба за първото тримесечие и занижи прогнозите си за годината заради проблеми с двигателите на някои самолети.

Акциите на Berkshire Hathaway поскъпнаха с малко под 1%, след като компанията през почивните дни отчете 40% скок в оперативните печалби за първото тримесечие на годината в сравнение с първото тримесечие на 2023 г.

Акциите на Apple поевтиняха с близо 1%, след като в петък затвориха с 6% ръст, пише MarketWatch. Пазарната оценка на Tesla се повиши с 2% в сесията, а на Robinhood Markets изтри 1%, след като компанията обяви, че SEC може да предприеме действия срещу търговията на криптоактиви.

Акциите на Boeing поевтиняха с почти 2% в сесията, след като Федералната авиационна администрация на САЩ обяви ново разследване, този път свързано със самолета 787 Dreamliner. Boeing доброволно информира агенцията миналия месец, че може да не е завършила необходимите проверки на самолета. Акциите на Boeing са загубили 32% досега тази година при около 8% ръст за индекса S&P 500 SPX.

Доходността по 2-годишните американски облигации се повиши с 1,8 базисни пункта до 4,822% в сесията спрямо 4,804% в петък. Доходността по 10-годишните книжа обаче се понижи с 1 базисен пункт до 4,488% от 4,498% в петък, което е най-ниско ниво от 9 април. Доходността по 30-годишните американски облигации се понижи с 2 базисни пункта до 4,641% от 4,661% в петък – най-ниско ниво от 12 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още