IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява за трета сесия заради oчакванията, че Фед ще задържи лихвите по-високи*

По-високите разходи по заемите могат да окажат натиск върху търсенето на "черно злато"

09:20 | 22.05.24 г.
Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg
Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg

Цените на петрола се понижават за трета поредна сесия поради очакванията, че Федералният резерв може да запази лихвените проценти в САЩ по-високи за по-дълго време, тъй като инфлацията в страната остава все така упорита. Това може да повлияе на потреблението на гориво в най-големия потребител на петрол в света, предава Ройтерс.

В сряда фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняха с 60 цента, или 0,7%, до 82,28 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) - с 64 цента, или 0,8%, до 78,02 долара за барел.

Цените на петрола се понижиха с около 1% във вторник. Вчера централни банкери от Фед заявиха, че предпочитат да изчакат още няколко месеца, за да се уверят, че инфлацията наистина се е върнала към целта от 2%, преди да намалят лихвените проценти.

По-високите разходи по заемите могат да забавят икономическия растеж и да окажат натиск върху търсенето на "черно злато".

Според пазарни източници, които се позовават на данни на Американския петролен институт (API) от вторник, запасите от суров петрол и бензин в САЩ са нараснали през миналата седмица, докато тези от дестилати са намалели.

Инвеститорите сега очакват протокола от последното заседание на Фед и седмичните данни за петролните запаси в САЩ на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), които ще бъдат публикувани по-късно днес.

Европейската централна банка почти обеща намаляване на лихвените проценти на 6 юни на фона на по-положителните икономически перспективи в еврозоната. Председателят на финансовата институция Кристин Лагард заяви в интервю, излъчено във вторник, че е „наистина уверена“, че инфлацията във валутния съюз е под контрол.

*Данните са актуални към 9:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още