IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KPMG: Една трета от швейцарските частни банки може да изчезнат

Според одиторската компания вълната на консолидация ще се ускори силно, а някои банки вече напуснаха пазара 

16:22 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Минувачи на „Банхофщрасе“ в Цюрих, Швейцария. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Минувачи на „Банхофщрасе“ в Цюрих, Швейцария. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарските банки за управление на активи са изправени пред вълна от консолидация в условията на по-трудни пазарни условия. „Процесът ще се ускори, тъй като средата вече не е толкова благоприятна", заяви партньорът на KPMG Кристиан Хинтерман на пресконференция в сряда, цитиран от Ройтерс. 

През последните 18 месеца осем банки са напуснали пазара, показва годишно проучване на сектора. От сегашните 92 финансови институции през следващите години вероятно ще изчезнат още 20-30. След като през последните месеци дейността по поглъщания почти спря, скоро сделките отново ще се активизират, смята Хинтерман. 

През последните години мениджърите на активи се възползваха от бума на фондовия пазар и ниските лихвени проценти. KPMG дори нарече 2021 г. „златна година". Например притокът на нови пари е достигнал рекордно ниво.

Сега обаче има признаци за обръщане на тенденцията. Заради пониженията на финансовите пазари, рязкото повишаване на лихвените проценти и войната в Украйна много клиенти на банките са разтревожени. „Тази обстановка със сигурност ще окаже отрицателно въздействие върху резултатите на частните банки", казва Филип Рикерт, мениджър в KPMG.


Макар че през 2015 г. възвръщаемостта на собствения капитал все още е близка, разликата между силните и слабите банки се е увеличила от тогава. Докато най-силните 19 банки постигнаха средна възвръщаемост от 10,1% през 2021 г., 22-те най-слаби дори са на червено - даже в тази благоприятна среда. 

Сред тях имаше особено голям брой малки банки. Предвид заплахата от намаляване на приходите те ще имат и по-малко възможности за намаляване на разходите в сравнение с по-големите си конкуренти. Затова много от тях вероятно ще се откажат от самостоятелността или направо от бизнеса през следващите години, поясняват от консултантската компания. 

Големите банки UBS и Credit Suisse не са участвали в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още