IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите лихви помогнаха на UBS да изненада с печалбата

Ключовото звено за управление на богатството отчита входящи потоци от клиенти на стойност 17,1 млрд. долара, въпреки че приходите от инвестиционно банкиране намаляват

11:38 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Швейцарският банков гигант UBS Group AG отчете по-добра от очакваното печалба през третото тримесечие, тъй като по-високите лихвени проценти са помогнали за компенсирането на икономическото отслабване и пазарната волатилност.

UBS, която е сред първите водещи европейски банки, представили отчет, обяви нетна печалба за трите месеца до края на септември от 1,73 млрд. долара спрямо очакваните 1,57 млрд. долара. Ключовото звено за управление на богатството отчита входящи потоци от клиенти на стойност 17,1 млрд. долара, въпреки че приходите от инвестиционно банкиране намаляват, съобщава Bloomberg.

Значително по-високите лихвени проценти в САЩ и Европа дават на банките известно предимство при приходите от кредитиране, което им помага да запазят без промяна плановете за връщане на капитал към инвеститорите. Международните банки обаче отчитат удар по приходите от търговия с ценни книжа и сделки заради пониженото доверие вследствие на енергийната криза, войната в Украйна и забавянето на китайската икономика.

Стратегията на главния изпълнителен директор на UBS Ралф Хамърс е фокусирана върху увеличаване на автоматизацията, рационализиране на ръководството и подобряване на бизнеса в САЩ, където е засенчена от местните конкуренти. Той обаче трябваше да преживее значителен неуспех през септември, когато банката обяви, че се оттегля от сделка за покупката на американската компания за автоматизирани инвестиционни услуги Wealthfront.

При американските конкуренти приходите и печалбата растат в повечето случаи. Но с приближаването на надвисналата рецесия американските банки се запасяват с по-големи провизии срещу лоши кредити. JPMorgan Chase & Co прибави 808 млн. долара към провизиите си, а Wells Fargo - 784 млн. долара.

UBS съобщава също, че обратното изкупуване на акции трябва да достигне около 5,5 млрд. долара тази година.

„Макроикономическата и геополитическата среда стана все по-сложна“, коментира Хамърс във вторник. „При тази несигурност клиентите се обръщат към нас за съвет и решения“, допълни той.

Що се отнася до звеното за управление на благосъстоянието, UBS също се възползва от по-високите лихвени проценти върху средствата, които отпуска. Печалбата преди облагането с данъци расте с 4% спрямо година по-рано и е на ниво от 1,5 млрд. долара, което е над очакванията. Въпреки това печалбата от многократни такси е намаляла с 14% на фона на пазарните трусове.

UBS е сред кредиторите, които бяха ударени от забавянето на активността при пазарната търговия в Азия заради пандемичните ограничения и намаляващото търсене на износ.

Приходите на звеното за инвестиционно банкиране следват модела на конкурентите в САЩ и намаляват с 19%. Приходите от консултантска дейност се свиват с цели 58%. При управлението на активи общо приходите са надолу с 13% спрямо година по-рано, а средствата от таксите за управление намаляват с 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още