IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната волатилност подкрепи резултатите на BNP Paribas

Нетната печалба през трите месеца до края на септември се е увеличила до 2,76 млрд. евро

09:57 | 03.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

BNP Paribas – най-големият кредитор в еврозоната, отбеляза по-висока от очакваното нетна печалба през третото тримесечие, като обемът на търговия е помогнал да се компенсират нарастващите разходи и отстъпки по някои сделки за финансиране с ливъридж, съобщава Ройтерс.

Нетната печалба през трите месеца до края на септември се е увеличила с 10,3% на годишна база до 2,76 млрд. евро спрямо средно 2,36 млрд. евро, очаквани в анкета сред анализатори на Refinitiv. Приходите са нараснали с 8% до 12,3 млрд. евро.

Ръстът се дължи основно на увеличение от 14,7% на приходите от световните пазари, тъй като пазарната волатилност е подкрепила най-вече търговията със стокови деривати, лихви, чуждестранна валута и развиващи се пазари. Капиталовите и основните брокерски услуги – област, в която BNP се разширява, също отбеляза лек ръст на приходите.

BNP заяви, че приходите от инвестиционно банкиране са ударени от отстъпки по непродадени позиции в ливъридж финансирането. Нарастващите лихвени проценти и пазарните сътресения принудиха големите кредитори да държат дългове в счетоводните си книги по-дълго, отколкото биха искали, и да търпят загуби по някои финансови пакети.

Оперативните разходи също са се увеличили с 6% на годишна база, включително с влиянието от преструктурирането и IT разходите, заяви BNP Paribas. В същото време 34% скок на разходите за риск се дължи на еднократна такса от 200 млн. евро в Полша, където бе наложен мораториум, с който кредитополучателите могат да отлагат плащанията си по ипотеки.

Европейските банки, включително HSBC, Deutsche Bank и UniCredit отчетоха силни резултати за тримесечието, подкрепени от нарастващите приходи от търговия и по-високите разходи за заеми, след като тази година централните банки започнаха да вдигат основните лихви, за да се преборят с инфлацията.

Френските кредитори обаче традиционно берат плодовете на растящите лихвени проценти по-късно от континенталните си конкуренти.

Причината е, че над 90% от френските ипотеки са с фиксирани лихви, лихвата по популярните спестовни сметки е свързана с инфлацията, а правителството ограничава колко бързо банките могат да променят цените на заемите за потребителите.

Под натиска на правителството BNP Paribas и конкурентът ѝ Societe Generale замразиха и таксите за банкиране на дребно за 2023 г.

Въпреки това BNP заяви, че нетните ѝ приходи от лихви са се увеличили с 4,7% във Франция и ще се вдигнат с 2 млрд. евро повече, отколкото първоначално е очаквала, до 2025 г.

Френският кредитор, който има пазарна капитализация от 59 млрд. евро, миналата година продаде своето американско банкиране на дребно Bank of the West за 16 млрд. долара, подхранвайки очакванията, че може да използва постъпленията за придобивания в Европа.

BNP заяви, че не планира да купува друга банка и че ще използва парите за малки покупки в сектори, където вече има присъствие, за технологични инвестиции и за обратно изкупуване на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още