IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Morgan Stanley надхвърлиха прогнозите, печалбата се свива

Подразделението за управление на благосъстоянието постига рекордни резултати и компенсира слабото представяне в търговията с ценни книжа

20:05 | 17.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Приходите на американската банка Morgan Stanley за четвъртото тримесечие надминаха с малко очакванията на анализаторите благодарение на рекордни резултати на подразделението за управление на благосъстоянието, което компенсира слабото представяне в търговията с ценни книжа, съобщи Bloomberg.

Управлението на благосъстоянието, в което Morgan Stanley печели от по-висок нетен лихвен доход в резултат на нарастващите лихви, е донесло приходи в размер на 6,62 млрд. долара, което е с 5,9% повече спрямо година по-рано. Приходите от търговията с ценни книжа на базираната в Ню Йорк банка възлизат на 3,6 млрд. долара за четвъртото тримесечие, което е под прогнозите на анализаторите за 4,07 млрд. долара.

Банката, която вече разчита на своя бизнес за управление на благосъстоянието и активи за повече от половината от приходите си, отбеляза, че активите в звеното са нараснали спрямо третото тримесечие до 4,19 трлн. долара.

„Станахме свидетели на здравословно начало на годината“, коментира главният финансов директор Шарън Йешая в интервю. „Голяма част от него зависи от икономическите перспективи и от това дали инфлацията е достигнала своя пик и политиката се обръща.“

Подразделението за търговия с ценни книжа регистрира 24% спад на приходите от търговия с акции до 2,18 млрд. долара. Слабият резултат увеличава проблемите за трейдърите на Morgan Stanley, които изпитваха затруднения през цялата година да постигнат представянето си от 2021 г. Приходите от поемане на акции са се сринали със 73% до 227 млн. долара, докато тези от поемането на дългове са спаднали с 38% до 314 млн. долара.

Приходите от консултантска дейност при сливания и придобивания също изостават, свивайки се с 34%. Подразделението за управление на инвестициите на банката отчита приходи в размер на 1,46 млрд. долара, което е спад от 17%.

Банката е предпазлива по отношение на натиска върху разходите. През декември тя започна нов кръг от съкращения на работни места, които засегнаха около 1600 служители, или приблизително 2% от общата работна сила.

Въпреки че този ход представлява много по-малко действие от уволненията в конкурентната Goldman Sachs Group Inc., той е поредният индикатор за предпазливите нагласи на Wall Street по отношение на вероятността за рецесия в САЩ.

Миналата седмица банката обяви, че главният оперативен директор Джон Прузан ще напусне в края на месеца. Прузан, който беше смятан за кандидат за следващия главен изпълнителен директор на групата, планира да търси други възможности. С неговото напускане списъкът с ключови претенденти за поста се свива до съпрезидентите Тед Пик и Анди Сапърщайн, както и Дан Симковиц, шеф по управление на инвестициите.

Банката все още държи дълговия пакет, предоставен на Илон Мъск, за да му помогне да завърши придобиването на Twitter.

Нетната печалба на Morgan Stanley е спаднала през последното тримесечие с 15% до 2,24 млрд. долара, или 1,26 долара на акция. Анализаторите очакваха коригирана печалба от 1,23 долара на акция.

Приходите на цялата група са нараснали с 12% до 12,7 млрд. долара при прогнози за 12,4 млрд. долара. Приходите от търговия с инструменти с фиксирана доходност са се повишили с 15% до 1,42 млрд. долара, оставайки под прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още