IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия повиши основната лихва до над 14-годишен връх

Това е най-дългата серия на увеличение на основния лихвен процент в страната

08:55 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Сградата на централната банка. Снимка: Bloomberg
Сградата на централната банка. Снимка: Bloomberg

Централната банка на Нова Зеландия повиши основните лихви с 50 базисни пункта до над 14-годишен връх от 4,75% в сряда и заяви, че очаква да продължи затягането, докато инфлацията остава твърде висока – ястребов сигнал, който повиши местния долар, съобщава Ройтерс.

Централната банка каза, че е твърде рано да оценят последиците за политиката от неотдавнашния опустошителен циклон и наводнения в Северния остров на страната и очаква да гледа отвъд краткосрочния ценови натиск, произтичащ от „екстремните метеорологични явления“.

Органът продължава да очаква официалният паричен лихвен процент да стигне връх от 5,5% през 2023 г., показва изявлението към решението за лихвите. Това би се превърнало в най-агресивната серия на затягане на политиката, откакто основната лихва е въведена през 1999 г.

„Макар да има ранни сигнали, че ценовият натиск отслабва, основната инфлация на потребителските цени остава твърде висока, заетостта все още е отвъд максималното си устойчиво ниво, а средносрочните инфлационни очаквания остават високи“, каза централната банка в изявлението.

Решението до голяма степен е в съответствие с анкета на Ройтерс.

Новозеландският долар се вдигна до 0,6246 щатски долара след решението, отразявайки ястребовия тон на изявлението, след като се търгуваше за 0,6206 щатски долара преди това.

„Имаше спекулации, че централната банка ще запаси основната лихва без промяна за момента“, коментира главният икономист на ASB Ник Тъфли в бележка за клиентите. „Но въздействието на метеорологичните бедствия само ще направи работата на централната банка за ограничаване на инфлацията по-предизвикателна“, допълва той.

ASB очаква ново повишение от 50 базисни пункта през април, а Тъфли отбелязва, че има известен риск централната банка да наложи още с времето.

Годишната инфлация в Нова Зеландия в момента е на най-високото си ниво от 3 десетилетия – 7,2%, което е доста над средносрочната цел на централната банка от 1-3%.

На пресконференция след решението гуверньорът Ейдриън Ор каза, че се очаква инфлацията да удари 7,3% през първото тримесечие, преди да се забави.

„Бизнес цикълът е такъв, че инфлационният натиск е много силен, а инфлацията е твърде висока. Затова посоката на официалния ни лихвен процент беше ясна“, добави Ор.

Централната банка продължава да очаква, че Нова Зеландия ще изпадне в рецесия през втората половина на тази година, но вижда възстановяване на растежа през първото тримесечие на 2024 г. - по-рано спрямо предишната прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още