IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как протече първата банкова буря, предизвикана в социалните мрежи

Твърди се, че 42 млрд. евро са били изтеглени от клиентите на SVB в последния ден преди затварянето на банката 

13:46 | 22.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
FDIC пое банката на 10 март. Снимка: Bloomberg LP
FDIC пое банката на 10 март. Снимка: Bloomberg LP

Четвъртък, 9 март, 8,59 ч. в Силициевата долина, 11,59 ч. в Ню Йорк и 18,59 ч. в България:

Член на групата публикува статия от Financial Times, в която се съобщава за срива на акциите на SVB. При което той пише: „Тази новина за SVB изобщо не е добра". „Вече се притеснявах за експозицията ѝ към рисков дълг", пише друг. Очевидно адресираният член е взел специален заем за стартиране на бизнес, с каквито заеми SVB беше известна.

След това първият член започва да обсъжда трансфери. „Трябва ли да изтеглим всичките си пари от SVB днес?" Започва дискусия, като все още много потребители не са сигурни какво да мислят. 

9,27 ч./12,27 ч./19,27 България:

„Ако някой търси добър контакт в JPM", пише рисков капиталист, визирайки най-голямата американска банка JP Morgan, „получавам 4% [лихва] върху CDs". Това се отнася за сертификати за депозити, така че става дума за лихва по срочни депозити.

9,30 ч./12,30 ч./19,30 ч. в България:

Друг член натиска спирачките. „Запазете спокойствие! Мисля, че всичко ще бъде наред“.  Някои отговарят с подкрепящи усмивки (Smiley).

9,33 ч./12,33 ч./19,33 ч. в България:

Новините се увеличават. „Какво объркване тук около SVB!", пише един инвеститор. „Получавам толкова много текстови съобщения за SVB, какво да правя?", пита друг.

„По мое скромно мнение: Открийте незабавно друга сметка, ако още нямате такава!" 

Само че към коя банка трябва да преминете?

„Аз бих отишъл във First Republic и UBS", е една от препоръките. „За да съм на сигурно място, бих се насочил към по-големи институции, които не са много зависими от технологичния пазар“. 

9,42 ч./12,42 ч./19,42 ч. в България:

Първите членове на групата съобщават за успешни преводи, други се борят с неуспехи при онлайн банкирането. Някои реагират с хумор. „Мисля, че сега ще отида в моя клон", шегува се един от тях. „Трябва да ми платят моите 30 милиона долара в златни кюлчета и стартъп тениски".

Друг: „Предпочитам да взема биткойн. А могат да ми дадат и матраци", за да можете да складира парите си под тях. Някои потребители реагират със смеещи се усмивки.

9,55 ч./12,55 ч./19,55 ч. в България:

„Как става прехвърлянето към JP Morgan?" - иска да знае инвеститор. „Как точно работи?" Член на групата споделя няколко данни за контакт: Имената, номерата на мобилните телефони и имейл адресите на банкерите на JP Morgan. „Обадете им се!“. 

Малко повече от час по-късно темата се появява за първи път в Builders Network. Каналът в Slack е създаден от инвеститора Кристиан Миле, за да свързва германската стартъп сцена. Междувременно е 20,12 ч. в Германия, когато се обсъждат събитията около банката в Силициевата долина. Повече от 1360 членове могат да прочетат заедно с него новините тук. Известни мениджъри по-късно съобщават, че за първи път чуват за банковата паника, докато вечерят с колеги.

В 21:11 ч. германско време (22:11 българско) Bloomberg съобщава, че Founders Fund е поискал от компаниите от портфейла си да изтеглят парите. Информационната агенция се позовава на лица, запознати със събитията, самият фонд не е коментирал темата.

12:30 ч./15:30 ч./22:30 ч. в България

Инвестиционното дружество Global Founders Capital изпраща имейл до основателите в портфейла си с тема: "[Бързаме] Банкова паника в SVB". В него екипът пише: „Ако имате сметка там [в SVB], горещо ви съветваме да изтеглите всички пари от банката" - и с главни букви "ASAP": съкращението за „възможно най-скоро". Дълга опашка клиенти пред клон на Silicon Valley Bank. Снимка: Bloomberg Дълга опашка клиенти пред клон на Silicon Valley Bank. Снимка: Bloomberg

13:21/16:21/23:21 в Германия

Майкъл Джексън има повече последователи в LinkedIn. Инвеститорът в рисков капитал е партньор във франкфуртския фонд Multiple Capital и има 125 хил. последователи. Той прави скрийншот на цената на акциите на SVB и го публикува с думите: „Акциите на SVB вече се обезцениха с повече от 60 процента. Изглежда като банкова паника". Придружава се от емотикони с падаща цена на акциите и лице, което стиска зъби.

По-късно германски инвеститор съобщава на Handelsblatt, че за първи път е разбрал за ситуацията от тази публикация.

Други фондове за рисков капитал изпращат масови имейли до инвеститорите и дружествата от портфейлите си. От средите на Elevat3, фонда на серийния предприемач Кристиан Ангермайер, се изпраща имейл до други инвеститори: „В случай на несъстоятелност сметките на компанията НЕ са защитени", се казва предупредително в него. И още: „Моля, реагирайте незабавно и прехвърлете всичките си парични средства (а също и всички ценни книжа, които притежавате в SVB) в друга банка".

Вече е след два часа през нощта в България, когато Майк Бътчър, старши редактор на специализираното издание Techcrunch, започва малка анкета в Twitter: „Въпрос към европейските инвеститори/VC: Съветвате ли компаниите от портфейла си да изтеглят средства от SVB?" 39,3% от 150-те участници гласуват с "да", 18 - с "не", останалите искат да изчакат повече информация.

За мнозина от стартъп сцената сега няма колебания. Германски основатели съобщават, че са получили обаждания от своите инвеститори през нощта. Марк Тлушч, ръководител на фирмата за рисков капитал Mangrove Capital, по-късно отговаря на анкетата на Бътчър: „Ако не казвате на компаниите си да изтеглят парите си, значи не си вършите работата като консултативен съвет и акционер“. Ежедневието на стартиращите предприятия е достатъчно рисковано, казва той: „Не си играйте със спасителното въже“. 


В чата на около 100 американски основатели и инвеститори, за които е следобед, някои потребители междувременно съобщават за успешни трансфери, а други мълчат. Един от повтарящите се въпроси е: „Излязоха ли вашите трансфери?"

С напредването на деня в САЩ проблемите се натрупват. В друга чат група основатели обявяват, че лично ще отидат до клон на банката на следващата сутрин, за да получат парите си. В Twitter първите потребители съобщават, че основателите се стичат към клоновете.

Петък, 10 март

В петък сутринта се оказва, че и това не помага. Преди да отворят клоновете в Силициевата долина, финансовият регулатор на щата Калифорния обявява, че SVB е закрита и преминава под контрола на националния банков регулатор FDIC. Бъдещето на засегнатите фирми към този момент е… несигурно.

Докато клиентите на SVB не могат да направят нищо друго, освен да чакат, Global Founders Capita отново бие аларма. Изпратен е мейл до повече от 200 адресати с темата: "[Побързайте] Още засегнати банки".

Все повече инвеститори вече съветват своите учредители да разпределят парите си между възможно най-много банки. Един берлински инвеститор получава успокоение: „Леко преодолян инфаркт", пише му основателят. Той щял да се зарадва да разбере, че парите му вече са разпределени между HSBC, Santander, JP Morgan и Investec. „Предположението ни е, че ако и четирите фалират, ще имаме по-големи проблеми..."

Междувременно някои основатели връщат парите си обратно в SVB, която сега се контролира от американската Федералната корпорация за гарантиране на влоговете (FDIC). Инвеститорите нямат нищо против: „Сега това е най-сигурното място в света", казва един от тях пред Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Заради държавната грешка (прилагания, с много голям дефект метод за държавни финанси), винаги има срив на банка преди друг крах на банка. След това е с нов провал на банка и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още