IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SVB Financial потърси защита от фалит

Акциите на големите американски банки поевтиняха след новината с над 1,5% по време на предпазарната търговия

15:35 | 17.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компанията майка на Silicon Valley Bank - SVB Financial Group, съобщи в петък, че е подала молба за защита от фалит и планира контролирана от съда реорганизация съгласно Глава 11 от американското законодателство, за да търси купувачи за своите активи, предадоха Ройтерс и Bloomberg.

Това се случва няколко дни, след като регулаторите на САЩ поеха нейното банково подразделение Silicon Valley Bank.

Тъй като Silicon Valley Bank е търговска банка с лиценз за Калифорния и е част от системата на Федералния резерв, тя не отговаря на условията за фалит и вместо това попада в синдик на Федералната корпорация за гарантиране на влоговете (FDIC). Нейната компания майка обаче има право да подаде заявление, за да защити останалите си активи и да работи по изплащането на задълженията си към кредиторите, включително притежателите на облигации.

Ходът в търсене на защита от фалит идва, след като компанията заяви на 13 март, че планира да проучи стратегически алтернативи за своя бизнес.

Акциите на големите американски банки поевтиняха след новината с над 1,5% по време на предпазарната търговия. Цените на книжата на регионалните банки, включително PacWest Bancorp и First Republic Bank, отбелязаха спад между 10% и 20%.

Фондовете на SVB Securities и SVB Capital не са включени в документацията по Глава 11 и компанията твърди, че планира да продължи процеса по оценяване на алтернативите за бизнеса си, както и другите си активи и инвестиции.

Крахът на SVB засегна тежко оценките на банковите акции и предизвика опасения от разпространение на проблемите на световните пазари. 

Насоченият към технологичния сектор кредитор беше принуден да продаде портфейл от държавни ценни книжа и обезпечени с ипотеки ценни книжа на Goldman Sachs на загуба от 1,8 млрд. долара. За да запуши тази дупка, банката се опита да набере 2,25 млрд. долара капитал, но изплашени клиенти изтеглиха депозити от банката, което доведе до изтичане на 42 млрд. долара за един ден.

В петък компанията обяви, че има ликвидност на стойност около 2,2 млрд. долара. В края на миналата година тя имаше активи за 209 млрд. долара.

В заявлението си по Глава 11 SVB Financial Group изброява активи и пасиви на стойност до 10 млрд. долара всеки.

Базираната в Санта Клара в Калифорния SVB е най-голямата американска банка, фалирала от повече от десетилетие. Тя е и втората по големина банка, попаднала под управлението на синдик на FDIC, след Washington Mutual Inc., която се срина през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още