IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителският бизнес увеличи печалбата на JPMorgan с над 50%

Най-големият кредитор в САЩ остава устойчив на банковата криза през март

15:47 | 14.04.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на JPMorgan Chase е скочила през първото тримесечие, след като по-високите лихви са подкрепили потребителския ѝ бизнес, а най-големият кредитор в САЩ остава и устойчив на банковата криза през март, съобщава Ройтерс.

Стабилното представяне на кредитора през тримесечието подчертава как големите банки – с диверсифицираните си бизнеси и активи за трилиони долари – устояват на кризата отчасти заради изискването на регулаторите да държат повече капитал след ипотечната криза през 2008 г.

Акциите на JPMorgan поскъпнаха с 5% в предпазарната търговия, след като кредиторът отчете 52% увеличение на печалбата до 12,62 млрд. долара, или 4,10 долара на акция, през трите месеца до 31 март.

Главният изпълнителен директор Джейми Даймън заяви, че американските потребители и икономика остават здрави, но предупреди, че банковата криза може да направи банките по-консервативни и това да се отрази на потребителските разходи.

„Буреносните облаци, които следим през последната година, остават на хоризонта, а сътресенията в банковата индустрия увеличават тези рискове“, каза той.

Приходите на подразделението за потребителско и общностно банкиране са скочили с 80% до 5,2 млрд. долара на фона на по-високите лихвени проценти. Федералният резерв повиши лихвите с четвърт процентен пункт миналия месец.

Нетни приходи от лихви на JPMorgan, показател за това колко печели от кредитиране, са скочили с 49% до 20,8 млрд. долара.

Инвестиционното банкиране обаче остава болезнена точка. Приходите на подразделението са се свили с 24%, притиснати от мудния пазар за сливания, придобивания и продажби на акции. Приходите от търговия с акции са намалели с 12%, а от търговия с фиксирана доходност са останали без промяна.

Общите приходи са скочили с 25% до 38,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още