IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите лихви подкрепиха печалбата на Bank of America

Вторият по големина кредитор в САЩ отчете печалба от 94 цента през трите месеца до 31 март

20:42 | 18.04.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на Bank of America за първото тримесечие надмина оценките на анализаторите благодарение на стабилни лихвени плащания от клиенти и най-доброто тримесечие за търговците на облигации от десетилетие, съобщава Ройтерс.

Конкурентите JPMorgan Chase и Citigroup също се възползваха от неочаквани печалби от по-високи лихвени плащания през първото тримесечие, докато в същото време заделиха милиарди долари в подготовка за влошаващата се икономика.

„Резултатите са силни въпреки предизвикателната икономическа среда с волатилност на пазара и в банковия сектор“, заяви главният финансов директор на BofA Алистър Бортуик във вторник.

Акциите на компанията леко поевтиняват, изтривайки по-ранните си ръстове.

„Анализаторският ни екип продължава да очаква плитка рецесия, която ще започне през третото тримесечие на 2023 г. Ако погледнем поведението на потребителите ни, плащанията от потребителите продължават да движат американската икономика“, заяви главният финансов директор Браян Мойнихан.

Вторият по големина кредитор в САЩ отчете печалба от 94 цента през трите месеца до 31 март спрямо прогнози за 82 цента на акция, показват данни на Refinitiv.

„Bank of America имаше силно първо тримесечие, тъй като по-високите лихвени проценти продължават да увеличават нетния лихвен марж въпреки нарастващите разходи по депозитите“, коментира Дейвид Фангър, старши вицепрезидент в Moody’s Investors Service.

Общите депозити на BofA са спаднали с 1% до 1,91 трлн. долара през първото тримесечие спрямо четвъртото на 2022 г., тъй като потребителите, които не са били доволни от лихвите по депозитите, предлагани от кредиторите, са се пренасочили към фондове на паричния пазар в търсене на по-висока възвръщаемост.

Трейдърите от инструменти с фиксирана доходност, валути и суровини са донесли приходи за 3,5 млрд. долара, което е с 27% на годишна база.

Икономистите очакват икономиката на САЩ да се забави през второто тримесечие на годината, докато Федералният резерв увеличава лихвите, за да укроти инфлацията. Това кара BofA да увеличи със 124 млн. долара резервите си през първото тримесечие при освобождаване на 362 млн. долара миналата година.

Въпреки това разходите по дебитните и кредитните карти остават устойчиви, увеличавайки се с 6% през тримесечието.

Приходите от подразделението с потребителско банкиране на компанията са скочили с 21% до 10,7 млрд. долара през първото тримесечие.

Нетните приходи от лихви, които показват колко пари изкарва банката от таксуването на потребителите, са се повишили с 25% до 14,4 млрд. долара през тримесечието.

Банката заяви, че очаква нетните приходи от лихви да се свият с 2% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината.

Междувременно световната активност в сливанията и придобиванията се сви до най-ниското си ниво от над десетилетие през първото тримесечие на 2023 г. Това натежа на инвестиционните банки на Wall Street през последните месеци, водейки до съкращаване на хиляди работни места.

Таксите от инвестиционно банкиране на BofA са се свили с 20% до 1,2 млрд. долара през тримесечието.

Приходите на компанията, без лихвените разходи, са се увеличили с 13% до 26,3 млрд. долара, надвивайки оценките за 25,13 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още