IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Morgan Stanley успя да надмине прогнозите

Акциите обаче поевтиняха с над 3% в предпазарната търговия, тъй като приходите на инвестиционното банкиране са се сринали с 24%

16:46 | 19.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбата на Morgan Stanley за първото тримесечие надмина прогнозите, след като по-високите приходи от подразделението за управление на благосъстоянието са компенсирали спадовете при инвестиционното банкиране и търговията, съобщава Ройтерс.

Акциите обаче поевтиняха с над 3% до 86,81 долара в предпазарната търговия в сряда, тъй като приходите на инвестиционното банкиране са се сринали с 24% до 1,25 млрд. долара, а банката е заделила и 234 млн. долара през тримесечието за покриване на лоши заеми.

Резервите са нараснали спрямо сумата от 57 млн. долара преди година, тъй като Morgan Stanley се готви за влошаване при търговските имоти и потенциално забавяне на ипотечни плащания на фона на растящите разходи за заеми и опасенията за рецесия.

Приходите на подразделението за управление на благосъстоянието са скочили с 11%, носейки нетни нови активи за 110 млрд. долара, от които само около 20 млрд. долара са дошли от регионални банки в отговор на банковата криза през март.

„В периодите на предизвикателства в рамките на по-широката икономическа среда продължаваме да бъде предпочитана дестинация за нашите клиенти и техните активи“, коментира главният финансов директор Шарън Йешая в интервю за Ройтерс.

Забавянето на дейността на инвестиционното банкиране на Morgan Stanley, което формира ядрото на бизнеса на банката, е свалило общите приходи надолу с почти 2% до 14,5 млрд. долара през тримесечието.

Инвестиционните банки на Wall Street пострадаха най-много от спада при сливанията и придобиванията, тъй като инвеститорите се отказаха от рисковите залози на фона на спад на волатилните пазари и бързо растящите лихви.

Сътресенията реално спряха и първичните публични предлагания, тъй като стартъпите отлагат пазарните си дебюти, докато настроението на инвеститорите не се подобри.

„Инвестициите, които направихме в бизнеса ни за управление на благосъстоянието, дават плодове“, каза главният изпълнителен директор Джеймс Горман в изявление.

Приходите от търговия с акции обаче са се свили с 14%, а с инструменти с фиксирана доходност – с 12%.

Резултатите на Morgan Stanely слагат край на сезон на отчетите за най-големите банки на Wall Street, който не установи единна посока. Крахът на две средноголеми банки през март изпрати шокови вълни по света и допълнително подхрани опасенията за рецесия.

Макар че инвестиционни банки като Morgan Stanley и Goldman Sachs остават сравнително изолирани от опасения за по-широка зараза заради кризата, несигурността в резултат на това отново засегна перспективите за сключване на сделки, удряйки надеждите за възстановяване в краткосрочен план.

Банката е спечелила по 1,70 долара на акция, надвивайки средната оценка на анализаторите за 1,62 долара на акция, показват данни на Refinitiv.

Печалбата, разпределима между общите акционери на банката за трите месеца до 31 март, е намаляла с 20% до 2,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още