IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зависимостта на банките от депозитното финансиране трябва да се намали

Те трябва значително да увеличат финансирането си чрез собствен капитал

15:02 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След фалита на First Republic някои изразиха надежди, че кризата, която доведе до три от четирите най-големи банкови фалита в историята на САЩ, е към своя край.

Но слабостите в индустрията остават открити. Тъй като лихвените проценти се повишават, банковите активи като държавни облигации и ипотеки може да загубят стойност. Това създава постоянен риск от фалити през два свързани канала, пише за Financial Times Амит Серу, професор по финанси от Станфорд.

Първо, една банка може да изпадне в неплатежоспособност, ако нейните пасиви надхвърлят стойността на активите ѝ. Всъщност това беше случаят с почти една трета от спестовните институции в САЩ, които фалираха през 80-те и 90-те години.

Второ, негарантираните депозанти може да се разтревожат от потенциални загуби и да изтеглят средствата си, причинявайки банкови паники. Преди Silicon Valley Bank да бъде поета от синдик, 92,5 процента от нейните депозити бяха незастраховани към края на 2022 г. Притесненията за загубите на SVB доведоха до значителни тегления от тези вложители, влошени от факта, че всичко това можеше да се направи дигитално, което в крайна сметка доведе до бързия колапс на банката.

До каква степен SVB беше изключение? За да разберем, аз и трима мои колеги учени – Ерика Сюеуей Дзян, Грегор Матвос и Томаш Пискорски – проведохме стрес тестове за изложеността на американските банки на скорошните увеличения на лихвените проценти, пише Серу.

Пазарната стойност на активите на американските банки в средата на март беше с 2 трилиона долара по-ниска от балансовата им стойност при отчитане на кредитните портфейли до падеж. Банковите активи по пазарна стойност намалява средно с 10 на сто във всички банки, като долната една пета претърпява спад от 20 на сто.

10 процента от американските банки са имали по-големи непризнати загуби от тези на SVB и около 10 процента са били по-ниско капитализирани от фалиралия кредитор. Но SVB имаше непропорционален дял от финансирането си чрез незастраховани депозити. Само 1% от банките са имали по-високи нива в това отношение.

Изследването на учените обаче установи, че при сценарий, при който половината от незастрахованите депозити се изтеглят, почти 190 банки с активи от 300 милиарда долара биха били изложени на потенциален риск да се окажат в положение, при което пазарната стойност на останалите им активи би била недостатъчна за изплащане на всички застраховани депозити. Други сценарии, базирани на по-големи тегления, биха изложили на риск още по-широк набор от банки.

Последиците от кризи често водят до подвеждащи наративи. Един актуален пример гласи, че по-строг надзор би могъл да бъде постигнат чрез разширяване на прага за по-строги банкови правила от „активи за над 250 милиарда долара“ до „активи за над 50 милиарда долара“. Но няколко „рискови“ банки вече надвишават лимита от 250 млрд. долара.

Друг популярен наратив е, че регулаторите се нуждаят от разширени правомощия, за да наблюдават загубите по пазарна оценка. Но такива разпоредби, прилагани от множество припокриващи се органи, точно както при много други правила, може да не адресират основния проблем адекватно.

И накрая, друг наратив, който се появи, е, че фалитът на SVB е поради уникален „краткосрочен“ проблем с ликвидността, а не че банката бе неплатежоспособна. Този аргумент, използван последно в доклада за колапса на кредитора от Федералния резерв, също е неправилен. First Republic, която страдаше от някои от същите икономически сили като SVB, се срина въпреки вливането на краткосрочна ликвидност от други банки и правителството. Когато една банка е неплатежоспособна, краткосрочните мерки за ликвидност е малко вероятно да я спасят.

Какви действия трябва да предприемат регулаторите в момента? Фед косвено подкрепи всички незастраховани депозити, за да предотврати заразата в системата. Този необходим ход обаче ще се окаже скъп за американските данъкоплатци в дългосрочен план.

С общия спад от 2 трилиона долара при оценяване на активите по пазарна стойност, има няколко потенциално неплатежоспособни банки в сектора. Осигуряването на предпазна мрежа за всички банки ще създаде морален риск, насърчавайки неплатежоспособните да поемат прекомерни рискове. Стрес тестовете за откриване на такива банки трябва да бъдат първата задача на Фед. Такива тестове могат да включват искане към банките да наберат външен капитал, за да разкрият силата на своята корпоративна стойност.

Последните събития ясно показаха, че не може да се очаква регулаторите да решат всички проблеми с финансовата стабилност в нашата сложна банкова система. Време е да признаем, че разходно-ефективното решение на подобни проблеми се крие в намаляването на зависимостта на банките от депозитно финансиране, където разходите на практика се субсидират от подразбиращата се държавна гаранция. Банките трябва значително да увеличат финансирането си чрез собствен капитал, като по този начин увеличат залога за себе си, когато става въпрос за всякакви рискове, които поемат, завършва авторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още