IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ING обяви обратно изкупуване на акции за 1,5 млрд. евро

Нидерландската банка отчета по-добра от очакваното печалба за тримесечието

15:05 | 11.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямата нидерландска банка ING Groep в четвъртък обяви, че ще започне нова програма за обратно изкупуване на акции, след като отчете по-добра от очакваното печалба за първото тримесечие, подкрепена от нарастващите лихви и умерените разходи за риск, съобщава Ройтерс.

Групата, която е изплатила около 17 млрд. евро на акционерите от 2018 г. насам, ще започне програма за обратно изкупуване на акции за до 1,5 млрд. евро от петък.

Акциите на компанията поскъпнаха с 3,7% след новината.

Маржовете на кредиторите печелят от нарастващите лихви, докато големите централни банки ги увеличават с най-бързия темп от поне две десетилетия, за да преборят инфлацията.

Коефициентът CET1 на кредитора – показател за платежоспособността на банките в Европа, се е повишил с 0,3 пр.п. спрямо предишното тримесечие до 14,8% пр.п, което е над сегашното изискване за 10,73%.

Нетните увеличения на провизиите срещу загуби от кредити – средствата, заделени за влошаващи се заеми – възлизат на 152 млн. евро през тримесечие.

ING отчете и нетно освобождаване на провизии за 118 млн. евро по свързания си с Русия портфейл, тъй като допълнително е свила експозицията си.

Банката е ограничила експозицията си към Русия с 57%, откакто започна инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г., и към края на първото тримесечие тя възлиза на 2,3 млрд. евро.

„Не виждаме бъдеще за нас в Русия“, каза главният изпълнителен директор Стивън ван Райсвайк в разговор с журналисти.

Групата, присъстваща в около 40 страни, заяви, че нетната ѝ печалба е скочила до 1,59 млрд. евро през първото тримесечие, надвивайки очакванията на анализаторите в анкета на компанията за 1,11 млрд. евро.

Нетните ѝ приходи от такси и комисиони обаче са спаднали с 4% до 896 млн. евро, засегнати от спад в таксите от инвестиционни продукти, отразяващи по-ниските активи под управление и потиснатата търговска активност.

ING потвърди целта си за общия ръст на приходите от над 10% през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още