IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка отново остави лихвите без промяна

Някои анализатори обаче очакват сега органът да понижи сумата парични средства, които банките трябва да заделят като резерви

09:45 | 22.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Китай запази основната си лихва без промяна за девети пореден месец през май в понеделник, което съвпадна с очакванията на пазара. Отслабващият юан и разширяващите се разлики в доходността спрямо облигациите в САЩ ограничават мащаба на значително парично облекчаване, съобщава Ройтерс.

Серия от данни през последния месец, включително показатели за април от миналия месец, индикират, че икономиката губи инерция след първоначалното възстановяване след Covid и засилват надеждите за повече разхлабващи мерки.

Предвид рисковете за отлив на капитал, които може допълнително да ударят поевтиняващия юан, някои анализатори обаче сега очакват Китайската народна банка (PBOC) да понижи сумата парични средства, които банките трябва да заделят като резерви.

По-рано през деня основната лихва по едногодишните заеми остана на ниво от 3,65%, а по петгодишните кредити – на 4,30%.

В анкета на Ройтерс сред 26 пазарни наблюдатели, изготвена миналата седмица, 23-ма прогнозираха нулева промяна на лихвите този месец.

„Въпреки слабото представяне през април не очакваме централните банкери да освободят големи стимули, тъй като целта за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 5% все още е в рамките на постижимото и проблеми като имотни рискове и младежка безработица изискват по-целенасочен подход“, казват икономисти на Goldman Sachs.

„В рамките на паричната политика символични мерки като намаляване на съотношението на задължителните резерви (RRR) са по-вероятни от намаляването на лихвените проценти през тази година предвид вече голямата разлика в лихвите между САЩ и Китай и натиска за обезценяване на юана“, коментират те.

Китайският юан отслабна отвъд психологически важните 7 юана за долар миналата седмица, за да достигне петмесечно дъно. Стойността му е спаднала с близо 5% от върховете, достигнати в края на януари.

В същото време разликата в доходността между референтните 10-годишни държавни облигации на Китай и реципрочните американски ДЦК се движи на най-високото ниво от два месеца.

Стабилните нива на основните лихви също бяха наложени, след като централната банка рефинансира падежиращи средносрочни стратегически заеми, като същевременно запази лихвения процент непроменен миналата седмица.

Лихвата по средносрочните заеми служи като насока за основните лихви и пазарите като цяло я използват за предвестник на промени в основните лихвени проценти.

Икономистите от Capital Economics казаха миналата седмица, че целта на централната банка е да гарантира, че кредитният растеж, който се забави през април, няма да ограничи ръста си твърде много, тъй като „тласъкът на търсенето на кредити след преотварянето избледнява“.

„Това вероятно може да бъде постигнато без намаляване на лихвените проценти, което според нас PBOC ще се опита да избегне“, казаха те.

„Недостатъкът на понижаването на основните лихви е, че то намалява възвръщаемостта на банките от съществуващия им кредитен портфейл, засилвайки натиска върху нетните им лихвени маржове, които са рекордно ниски“, допълват те.

Според тях PBOC може да използва други инструменти, като намаляване на резервите, насоките за диапазона на лихвените проценти по депозитите и инжекции на ликвидност, за да намали разходите за финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още