IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка добави още ликвидност в банковата система

Органът остави основната лихва по кредитите без промяна

09:57 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка рефинансира падежиращи средносрочни стратегически заеми, докато същевременно запази лихвения процент без промяна в понеделник, както се очакваше. Пазарите обаче очакват облекчаването на паричната политика да е неизбежно през следващите месеци, за да се подкрепи икономическото възстановяване, съобщава Ройтерс.

Народната банка на Китай (PBOC) заяви, че запазва лихвата по едногодишни средносрочни заеми за 124 млрд. юана към някои институции без промяна на ниво от 2,75% от предишната операция.

Операцията от понеделник цели да задоволи напълно нуждите на финансовите институции и да „поддържа сравнително голяма ликвидност на банковата система“, се казва в изявление на PBOC, публикувано онлайн.

Правителството премахна строгите пандемични мерки през декември. След тази стъпка търсенето на кредити във втората по големина икономика в света започна да се съживява, но нарастват опасенията, че инерцията се забавя след първоначалния скок.

На фона на доказателства за понижено вътрешно търсене и слаби инвеститорски нагласи Пекин вероятно ще трябва да увеличи усилията си за облекчаване, за да гарантира, че икономическото възстановяване върви в правилната посока.

Според някои анализатори предстоящото намаляване на лихвените проценти ще добави допълнителен натиск върху рентабилността на кредиторите, след като най-големите банки в страната регистрираха свиващи се маржове през първото тримесечие.

„Може да е невъзможно банките да намалят нетните си лихвени маржове, тъй като те вече са близо до предупредителната линия от 180 базисни пункта“, казва Син Джаопън, старши стратег за Китай в ANZ. „Ако лихвите по кредитите спаднат допълнително, това може да предизвика финансови рискове“, посочва той.

Тъй като стратегически заеми за 100 млрд. юана ще достигнат матуритета си следващия месец, операцията доведе до инжекция от нетно 25 млрд. юана свежо финансиране в банковата система.

Централната банка инжектира и 2 млрд. юана чрез 7-дневни обратни репо сделки, докато в същото време запази разходите по заемите без промяна на ниво от 2,00%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още