IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай възобновява вноса на австралийска дървесина

Търговията беше спряна през 2020 г., след като Китай заяви, че е открил вредители в някои пратки с дървен материал

15:26 | 18.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Като още един знак за размразяване на икономическите и дипломатически отношения Китай разрешава незабавно да се възобнови износа на австралийски дървен материал за страната след повече от две години на ограничения.

Дървообработващата промишленост получи зелена светлина за рестартиране на търговията, обяви посланикът на Китай в Австралия Сяо Циан в Канбера в четвъртък, предава Bloomberg.

Търговията беше спряна през 2020 г., след като Китай заяви, че е открил вредители в някои пратки. Опасенията сред китайските карантинни служители са успокоени след „сериозно проучване“ на суровината, допълва Сяо.

„Условията на китайските митници са изпълнени. От днес нататък австралийският дървен материал се връща на китайския пазар“, посочва той.

Търговията с дървен материал между Австралия и Китай е на стойност 1,6 млрд. австралийски долара (1,1 млрд. щатски долара) през финансовата 2019-2020 г., според правителствени данни.

Отношенията между Китай и Австралия се затоплят в последните месеци. Износът на въглища от Австралия за Китай се рестартира по-рано през 2023 г., а Пекин обяви през април, че ще преразгледа забранителните мита върху износа на австралийски ечемик. В замяна австралийското правителство се съгласи временно да отложи делото в Световната търговска организация срещу Китай.

Ограниченията за австралийския износ на дървесина са премахнати, след като австралийският министър на търговията Дон Фарел посети Пекин и проведе разговори с китайския министър на търговията Ван Уентао миналата седмица.

Китайското правителство наложи търговски санкции на редица австралийски стоки през 2020 г. след призив на тогавашния министър-председател Скот Морисън за международно разследване на произхода на Covid-19. Отношенията между страните се подобриха след избирането на лейбъристкото правителство на Антъни Албанезе през май 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още