IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кашкари: И още едно увеличение на лихвите, и пауза са вероятни през юни

Банковият стрес, който затяга условията за кредитиране, може да помогне да се облекчи ценовият натиск, каза централният банкер

21:56 | 22.05.23 г.
Нийл Кашкари. Снимка: Bloomberg
Нийл Кашкари. Снимка: Bloomberg

Председателят на Федералния резерв за Минеаполис Нийл Кашкари заяви, че за него е еднакво вероятно дали централната банка ще повиши основните лихви следващия месец, или ще наложи пауза, докато следи перспективите пред инфлацията, съобщава Bloomberg.

„Мисля, че в момента и двата варианта са вероятни – дали ще има още едно увеличение през юли, или ще пропуснем. Това, което е важно за мен, е да не сигнализираме, че сме приключили“, каза Кашкари в понеделник в интервю за CNBC.

„Ако пропуснем през юни, това не означава, че сме приключили с цикъла на затягане, за мен означава, че събираме още информация“, каза той.

Централните банкери повишават агресивно основните лихви през последните 14 месеца, с което основната лихва по депозитите стигна диапазона от 5% до 5,25%. Те забавиха темпа тази година, увеличавайки ги с четвърт пункт три последователни тримесечия, след като ги вдигнаха по-бързо през по-голямата част от 2022 г. Някои централни банкери сигнализират подкрепа за пауза на срещата си на 13-14 юни.

Сътресенията в банковия сектор, след краха на няколко финансови институции тази пролет, засилиха ограничаването на кредитирането, започнало миналата година. Централните банкери заявиха, че внимателно оценяватт как това и бързото увеличение на лихвите се отразява на икономиката.

Кашкари заяви, че банковият стрес, който затяга условията за кредитиране, може да помогне да се облекчи ценовият натиск и да свърши работата на Фед в това отношения. Цените в сектора на услугите най-вече се оказват трайни и все още са извън баланса, твърди той.

Макар че председателят на Фед Джером Пауъл и други централни банкери изразяват подкрепа за пауза на срещата през юни, малка част казват, че трайната инфлация означава, че може да са нужни още повишения на лихвите.

Мнозина подчертават, че пауза през юни вероятно няма да бъде края на цикъла на затягане, а по-скоро „пропускане“.

„От седемте или осемте години, откакто съм в комисията, това е най-несигурното време, което сме имали от гледна точка на разбиране на базисната инфлационна динамика, затова оставям инфлацията да ме води“, каза Кашкари.

„Може да се наложи да отидем над 6%, нека видим какво ще се случи с базисната икономика при услугите“, заяви той. „Но ако банковият стрес започне да сваля инфлацията за нас, тогава може би се приближаваме към края. Просто не знам в момента“.

Отделно от него, председателят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че очаква централните банкери да трябва да вдигнат лихвите още два пъти тази година, за да се справят с инфлацията.

„Мисля, че ще трябва да отидем по-високо“, каза той в понеделник на модерирана дискусия на събитие във Форт Лодърдейл, щата Флорида. „Мисля си за още две повишения тази година“, добави той, макар че не е сигурен кога ще се случат те.

Булард, известен с предпочитанията си към по-затегната политика през последните години, няма право на глас във Федералната комисия по отворените пазари през 2023 г., която определя основните лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още