IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mastercard обяви глобална акция за събиране и рециклиране на дебитни и кредитни карти

Компанията ще си партнира първоначално с британския кредитор HSBC в осем негови клона в Обединеното кралство

12:03 | 21.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията за разплащателни услуги Mastercard започва международен проект за рециклиране на кредитни и дебитни карти като част от своя план за предотвратяване депонирането на милиарди пластики след изтичане на тяхната валидност, съобщава Ройтерс.

Компанията ще си партнира първоначално с британския кредитор HSBC Holdings Plc в осем негови клона в Обединеното кралство. Според Mastercard редица банки по света, някои от които вече са стартирали подобни инициативи, ще могат да се присъединят към програмата и д подкрепят създаването на икономии от мащаба.

„Каним всички издатели на карти по целия свят да си партнират с нас, независимо в кой регион се намират, и да предлагат рециклиране на карти на своите клиенти“, изтъква Аджай Бала, президент в Mastercard по въпросите за киберсигурността.

Съгласно плана Mastercard ще предостави машини за шредиране на HSBC, всяка от които може да побере 10 хил. карти, еквивалентни на 50 кг пластмаса. След като се напълнят, шредерите ще бъдат  прехвърляни в съоръжение за рециклиране на пластмаса.

Компанията не разкрива финансови подробности относно плана.

Пилотният проект, който ще продължи шест месеца, ще позволи на клиентите да рециклират всякакви пластмасови карти, включително тези от конкуренти.

„Този ​​пилотен проект за рециклиране ще ни даде някои много важни прозрения и ще информира нашите дългосрочни планове“, изтъква Хосе Карвальо, ръководител на отдела за индивидуално банкиране в HSBC UK.

Mastercard заяви, че има около 3,1 милиарда карти в обращение към момента. Всяка година около 600 милиона карти се произвеждат от индустрията, като всяка пластика има експлоатационен живот от около 5 години.

Докладът на Nilson, която анализира индустрията, изчислява, че броят на общите карти в обращение е близо 26 милиарда през 2022 г., като фирмата прогнозира, че той може да нарасне до 28,4 милиарда до 2027 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
cyclop
преди 10 месеца
До: Импeраторът Ботчо, с чуждо никче си, така че си двойно нищо. С чужд ник и с поръчково мнение. Плувай за рециклиране и не се занимавай с мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
Импeраторът
преди 10 месеца
До: cyclop пак си тъб и приказваш тъпотии - пластмаса от човешкото потребление е нищо / въглеродния ти отпечатък за целия ти живот е нищожен като самия него / други са големите замърсители на въздух и вода, ама ти си толкова тъб, че даже това че си пиша с теб е заразно за интелекта/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
cyclop
преди 10 месеца
В магазина има 100 вида напитки в половин литрови пластмасови бутилки, включително 20 вида вода, ние сега ще се преструваме че едно мини парченце пластмаса на човек веднъж на пет години прави каквото и да е. Всичко е такава мъчителна бутафория и свръх-фалш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още