IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките съкращават хиляди работни места, особено на Wall Street

Тъй като бизнесът на капиталовия пазар се възстановява по-бавно от очакваното, финансовите институции правят обратен завой

10:59 | 23.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

По време на пандемията големите финансови институции дори не успяваха да наемат достатъчно банкери. Сега им се налага да съкращават персонал – в особено големи мащаби. Междувременно обявените съкращения на работни места достигат 12 хил., пише в свой анализ германският икономически всекидневник Handelsblatt. 

HR специалистите очакват, че в крайна сметка до 15 хил. служители могат да загубят работата си в големите американски банки.  Това означава, че след годините на подем пазарът на труда за банкери е по-лош, отколкото бе след финансовата криза.

Последните (засега) лоши новини дойдоха преди няколко дни от Citigroup. Банката обяви, че до края на юни ще съкрати 5000 служители, главно в сферата на инвестиционното банкиране и търговията. Финансовият директор Марк Мейсън обоснова мерките за съкращаване на разходите със слабия бизнес, но и с технологичния напредък, който позволява на банката да се справя с по-малко служители. Преди това Goldman Sachs, Morgan Stanley и Bank of America вече обявиха вълни от съкращения.

Така банките се адаптират към новите реалности. От една страна, те търсят експерти в областта на изкуствения интелект (ИИ), за да се възползват от иновациите и повишаването на ефективността, които новата технология носи. От друга страна, те се разделят с трейдъри и инвестиционни банкери, тъй като спадът в бизнеса на капиталовите пазари продължи по-дълго, отколкото първоначално се смяташе.

В началото на годината, по време на Световната икономическа среща на върха в Давос, много изпълнителни директори от Wall Street все още предполагаха, че ситуацията ще се облекчи отново най-късно през втората половина на тази година. Сега обаче много топ мениджъри осъзнават, че кризата ще продължи по-дълго. 

Goldman съкращава шест процента от персонала си

Джон Уолдрон, номер две в Goldman Sachs, говори на конференция в началото на юни за „изключително сложната" макроикономическа ситуация. Той подчерта, че Goldman се подготвя за „по-тежка среда". Уолдрон призна, че през това тримесечие търговският бизнес е спаднал с повече от една четвърт в сравнение с миналата година.

Според информация от финансовите среди Goldman планира трети кръг от съкращения за по-малко от дванадесет месеца. Банката вече премахна стотици работни места през септември. След това през първото тримесечие Goldman съкрати 3200 служители, или цели шест процента от работната си сила. Това беше най-голямото съкращение от финансовата криза през 2008 г. насам.

Сега американската банка може да премахне още близо 250 работни места през следващите седмици, включително позиции за по-висши банкери. „Сега започваме допълнителни целенасочени мерки в числеността на персонала ни", потвърди Уолдрон на инвеститорската конференция.

В началото на май Morgan Stanley обяви съкращаването на 3000 работни места или пет процента от работната сила. В началото на юни Bank of America последва примера, като планира да премахне 4000 работни места.

Това е смесица от лоши новини, която разваля настроението на банките след рекордната 2021 г. Войната в Украйна, бързото покачване на основните лихвени проценти, съчетано с опасенията за рецесия и енергийната криза в Европа, отблъснаха клиентите. 

Обемът на емисиите за първично публично предлагане е със 74% по-нисък от предходната година, изчислява доставчикът на данни Dealogic. На моменти някога доходоносният пазар стигна до пълен застой. Таксите от глобалния бизнес с поглъщания и пласиране на ценни книжа в момента са с около 16% под нивото от предходната година, показват пък данни на компанията за анализи Refinitiv. Спадът в търговията обаче удря особено силно финансовите институции.

Deutsche Bank предупреждава за спад в търговския бизнес

Това се отнася и за Deutsche Bank. В средата на юни финансовият директор Джеймс фон Молтке призна, че приходите от търговия могат да спаднат с до 20% през второто тримесечие. С това спадът би бил с осем процентни пункта по-голям от предварително очакваното от анализаторите.

Това превръща Deutsche Bank в първата голяма европейска инвестиционна банка, която предупреждава за значително забавяне на бизнеса. Миналата година бизнесът с търговия е отговарял за около една трета от общите приходи на компанията.

Най-голямата местна банка вече обяви плановете си да съкрати 800 работни места в неклиентската дейност. Това вероятно ще засегне и служители с по-висок ранг.

В същото време банката иска да използва затишието в консултантския бизнес, за да привлече ограничен брой служители от конкуренцията. Банката е наела 25 високопоставени специалисти, които да консултират по сливания и придобивания.

Специален случай в Европа е Credit Suisse. В средата на март силно закъсалата компания беше поета от своя конкурент UBS. Още тогава се появиха съобщения, че банката иска да съкрати хиляди служители. Сега шефът на UBS Серджо Ермоти намекна за мащабно съкращаване в инвестиционното банкиране на Credit Suisse.

Свободните работни места вече няма да се попълват автоматично 

Това е болезнен обрат за финансовия сектор. През 2020 г. и 2021 г. банките изплащаха на служителите си щедри бонуси за задържане, за да ги предпазят от напускане при конкуренцията. Обажданията до хедхънтърите обикновено протичаха по следния начин: „Клиентът спешно търси банкер с определен профил. И е готов да плати почти всякаква цена, за да получи банкера", разказва за тогава Пол Уебстър, партньор в консултантската компания за подбор на персонал Page Executive.

През двете години след края на март 2020 г. петте големи американски банки - JP Morgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs и Citi - са наели общо 100 хил. души. По този начин те са имали повече служители от всякога - общо 882 хил.

Броят на служителите в сектора на борсовата индустрия в Ню Йорк е нараснал с 6% през миналата година, което е най-бързото увеличение от 20 години насам. За 2021 г. банкерите прибраха по-високи бонуси от всякога. А сега настъпи обрат.

В началото на май Morgan Stanley обяви съкращаването на 3000 работни места или пет процента от работната сила. Снимка: Bloomberg В началото на май Morgan Stanley обяви съкращаването на 3000 работни места или пет процента от работната сила. Снимка: Bloomberg

Според специалистите по подбор на персонал пазарът на труда в момента е по-сложен, отколкото е бил през последните 15 години. Свободните работни места вече не се запълват автоматично. Освен това банкерите вече не са толкова склонни да сменят работата си, както в годините на бума. Това усложнява плановете за намаляване на работната сила, без да се обявяват мащабни съкращения, както първоначално е планирал например Брайън Мойнихан, ръководител на Bank of America. Редовното текучество на персонала е „само половината от това, което беше миналата година".

По-малките инвестиционни банки също ще трябва да съкратят работни места. Lazard например ще се раздели с всеки десети служител през годината. „Ясно е, че приходите от сливания и придобивания ще намалеят значително през тази година", заяви на конференция новият шеф на Lazard Питър Оршаг.

Perella Weinberg също планира да съкрати седем процента от работните места по данни на информационна агенция Bloomberg. По този начин обаче банката иска да създаде и пространство за наемане на нови таланти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още