IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs ще съкрати около 3200 работни места

Повече от една трета от тях вероятно ще бъдат от основните ѝ търговски и банкови звена

08:01 | 09.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/FAZRY ISMAIL
Снимка: EPA/FAZRY ISMAIL

Голямата американска инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc. започва едно от най-големите съкращения на работни места в историята си, тъй като тази седмица ще реализира план за премахване на около 3200 позиции, а ръководството на банката ще се опита да съкрати повече работни места от конкурентите си.

Очаква се фирмата да започне процеса в средата на седмицата, а общият брой на засегнатите хора няма да надхвърли 3200 души, предава Bloomberg, като се позовава на запознати със случващото се източници. Повече от една трета от тях вероятно ще бъдат от основните ѝтърговски и банкови звена, което показва широкия характер на съкращенията. Фирмата също така е готова да разкрие финансовите си резултати, свързани с новото звено, в което се помещава бизнесът ѝ с кредитни карти и разсрочено кредитиране, който ще отчете загуба предиотчисляването на данъци в размер на над 2 млрд. долара. 

Говорител на базираната в Ню Йорк компания отказва коментар. Съкращенията в инвестиционния ѝ бизнес се увеличават с включването на длъжности, които не са свързани с фронт-офиса и които са добавени към числеността на персонала на подразделението през последните години. Банката все още има планове да продължи да наема служители, включително да въведе на работа редовния випуск анализатори по-късно тази година. 

Под ръководството на главния изпълнителен директор Дейвид Соломон броят на служителите е нараснал с 34% от края на 2018 г., достигайки над 49 000 души към 30 септември, сочат данните. Мащабът на уволненията през тази година е повлиян и от решението на банката да отложи най-вече годишното съкращаване на лицата с лоши резултати по време на пандемията.

Забавянето в различни бизнес направления, скъпото навлизане в бизнеса с потребителското банкиране и несигурните очаквания за пазарите и икономиката карат банката да намали разходите си. Дейността по сливанията и таксите за набиране на парични средства за компаниите се понижиха на Wall Street, а спадът в цените на активите елиминира друг източник на големи печалби за Goldman отпреди една година. Тези по-широки тенденции в отрасъла се усложниха от грешките на банката в нейния бизнес с банкиране на дребно, където загубaтa се натрупва с много по-бърз темп от прогнозирания през годината.

Според оценките на анализаторите това е довело до 46% спад в печалбата на банката при приходи от около 48 млрд. долара. Все пак приходите са подкрепени от търговското подразделение, което ще отбележи нов ръст през тази година, което ще помогне на фирмата да отбележи второто си най-добро представяне в историята.

Окончателният размер на съкращенията е значително по-нисък от предишните предложения на ръководството, които можеха да доведат до премахването на близо 4000 работни места. 

Последното мащабно упражнение от подобен мащаб беше след фалита на Lehman Brothers през 2008 г. Goldman започна да изпълнява план за съкращаване на повече от 3000 работни места, или почти 10% от работната си сила по това време, а топ мениджърите избраха да се откажат от бонусите си.

„Goldman Sachs трябва да покаже, че и разходите на банката могат да се променят, както приходите, особено след една година, когато предостави специални награди на топ мениджърите по време на бума“, пише Майк Мейо, банков анализатор в Wells Fargo. 

Споделяне на болката

Последните съкращения представляват признание, че дори бизнесите, които са постигнали по-добри резултати през тази година, ще трябва да поемат и „болката“ за резултатите на цялата фирма, която няма да достигне целите, поставени пред акционерите в годината на намаляване на разходите.                                                                  

Този провал в изпълнението е особено очевиден в новото звено, наречено Platform Solutions, чиито финансови резултати се открояват в разбивката по дивизии. Ударът от над 2 млрд. долара се дължи на провизиите за загуби от кредитиране, утежнени от новите счетоводни правила, които принуждават фирмата да заделя повече средства при нарастване на обема на кредитите, както и на нарасналите разходи.

Goldman Sachs трябва да покаже, че и разходите на банката могат да се променят, както приходите, особено след една година, когато предостави специални награди на топ мениджърите по време на бума.
Майк Мейо
банков анализатор в Wells Fargo

Главният изпълнителен директор Дейвид Соломон, който пое кормилото през 2018 г., се опита да разнообрази операциите на компанията с потребителското звено. Търговското и инвестиционното банкиране - традиционните двигатели на печалбата на Goldman - представляват близо 65% от приходите в края на третото тримесечие, в сравнение с 59% през третото тримесечие на 2018 г., когато Соломон зае най-високия пост. 

„Съществуват различни фактори, които оказват влияние върху бизнес средата, включително затягането на паричните условия, което забавя икономическата активност", заяви Соломон пред служителите в края на годината. „За нашия ръководен екип фокусът е върху подготовката на фирмата за преодоляване на тези насрещни ветрове“. 

Съкращенията се случват и седмица преди традиционните за банката обсъждания на възнагражденията в края на годината. Дори за тези, които остават във фирмата, се очаква намаляване на възнагражденията, особено в сферата на инвестиционното банкиране.

Това е рязък контраст спрямо миналата година, когато служителите бяха обсипани с големи увеличения на бонусите, а на малцина избрани дори бяха отпуснати специални възнаграждения. По онова време компенсацията на Соломон от 35 млн. долара за 2021 г. го постави редом с Джеймс Горман от Morgan Stanley като най-високоплатения главен изпълнителен директор на голяма американска банка.

Goldman съкрати около 500 служители през септември, припомня Ройтерс. Semafor съобщи в петък, че банката ще уволни около 4 хил. души, за да смекчи ефектите от лошата година върху печалбата.

Инвестиционната банка за първи път предупреди през юли, че може да забави наемането на служители и да намали разходите.

Глобални банки, включително Morgan Stanley и Citigroup Inc , намалиха работната си сила през последните месеци, тъй като бумът на сделките на Wall Street изчезна поради високите лихвени проценти, напрежението между САЩ и Китай, войната на Русия в Украйна и растящата инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
В същото време ,в България медиите нон стоп излъчват платени статии ,за това как имотния пазар щал да е стабилен и хората да не очакват по-ниски и нормални цени на жилищата .При предишната криза до последния момент се лъжеше ,и когато кризата удари Полина Стойкова и компания Бългериън Пропъртис се покриха в Украйна за дълго време ,за да се върнат след това отново .Гледайте какво става извън България и чакайте същото с малък времеви лаг ,както става винаги и не се лъжете от мафията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още