IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Радев: С банките сме извървели 95% от пътя към еврото

1 януари 2025 г. е възможна и реалистична дата България да стане член на еврозоната, коментира управителят на БНБ пред депутатите от Комисията по въпросите на ЕС

17:30 | 13.07.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: dir.bg
Снимка: dir.bg

Българската народна банка (БНБ) и банките са извървели 95% от пътя си към еврото в подготовка за приемането му в България и е странно сега тепърва да се мисли дали общата европейска валута трябва да се приеме. Този коментар направи пред депутатите от Комисията по въпросите на Европейския съюз управителят на централната банка Димитър Радев.

Той увери, че дигитализацията в банковата система е напреднал процес и до края на тази година, когато е срокът за подготовка, тя ще е готова за приемането на европейската валута у нас. Гуверньорът на БНБ потвърди, че 1 януари 2025 г. е възможна и реалистична дата България да стане член на еврозоната.

Димитър Радев подчерта, че банките и БНБ в голяма степен вече са част от еврозоната. „Остават обаче другите институции и бизнесът да се подготвят. Решението за приемане на еврото е политическо и трябва да се вземе от парламента“, подчерта гуверньорът. Управителят на централната банка изрази притеснението си от дисбаланса, който се получава тъкмо в тази голяма степен на подготвеност от страна на банковия сектор за разлика от пътя, който трябва да извървят политиците и останалите институции.

Като пример, че нещата в този процес не стоят много добре, той посочи „Български пощи“, що с отнася до процеса на финансиране там. 

Радев напомни, че България вече е член на банковия съюз и участва пълноценно в дейността му, а българският банков сектор е успешно интегриран в европейските банкови институции. По думите му, за да се финализира процесът, не са поставени допълнителни условия или критерии, насочени към БНБ и банковия сектор.

От партия „Възраждане“ изразиха мнение, че не се иска напускане на банковия съюз, но предлагат да се изчака провеждането на референдум по темата за приемането на европейската валута у нас.

По време на изслушването Димитър Радев посочи както технически, така и законови нерешени въпроси. Той се съгласи, че при предишния парламент бяха одобрени „тежки текстове“, отнасящи се до работата на централната банка. Според него в напреднала фаза на съгласуване с Европейската централна банка е проектът, изготвен от БНБ, по който тя ще работи и след влизането в еврозоната.

Димитър Радев съобщи за провеждане на информационна кампания за въвеждане на еврото в България и припомни, че тя трябваше да започне от 1 октомври 2021 г. По думите му вече е натрупан голям информационен масив по темата, създаден е и специализиран сайт. „Целият този масив е собственост на Министерството на финансите и то отговаря за стартиране на информационната кампания“, уточни той и посочи, че вече има и сключени договори с медии за участие.

Управителят на БНБ е на мнение, че процесът по въвеждане на еврото зависи не само от техническата подготовка, но много важна е и нормативната уредба. „Има един пакет проектозакони, които са в компетенцията на БНБ, и централната банка е готова в началото на септември да ги внесе за обсъждане в парламента“, обясни Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 9 месеца
До: zelka007 виж за "разпадащият се империализъм" е прав! Свидетели сме на разпадането на последната империя - рашистан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: andy Знам, че ти изглежда като комплимент, щото нямаш умствен капацитет да го схеанеш, копейка опърпана, но НЕ е комплимент. Празна ти е главата, типичен пример си за Дънинг -Крюгер, провери и какво е това, да не помислиш пак, че е комплимент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
Тази апория, макар и лесно обяснима от съвременно гледна точка е пример за начина на философско разсъждение на Зенон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
На Зенон с по-голяма и по-малка достоверност се приписват и други апории, най-известна от които е Чувалът с жито. Ако от един чувал бъде изсипано върху земята цялото му съдържание от многобройни житни зърна, би се чул шум. Шумът на всички зърна обаче е сбор от шума на всяко едно от тях поотделно. Но ако бъде пуснато само едно зърно, шум не се чува. Следователно и при всичките не би трябвало да се чува. Обаче шум има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 7
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... пхахха ... как за 70-80г не измислихте нещо рационално и смислено звучащо , ами "загнилият капитализъм" и "разпадащият се империализъм" дето се спихват утре , най-късно след месец ... :))) ... нито на сантим не сте мръднали в опорките от партийните събрания ... !! ... то бива консерватизъм ама вашто вече отива на диагноза ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
andy
преди 9 месеца
До: Скъсана_Ушанка От алабалък безнадежден това звучи като комплемент! Благодаря!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
andy
преди 9 месеца
До: andyДЕМОкрация е! Неофaшизo-нaциcтka дeмокрация! Мустака и Дучето гледат завистливо отдолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: andy Копейниче, толкова си слабоумно, че даже не си за подигравка, за съжаление си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
andy
преди 9 месеца
До: zelka007ФЕС вероятно ще го няма до тогава или ще е в долбока икономическа криза и разпад, но еврото ще е вечно!!! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... у лево и потапяте с референдумът ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още