IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидатите за подуправители на БНБ вече ще имат по седем минути за представяне

В петък бюджетната комисия ще изслуша тримата кандидати за гуверньор на централната банка, реши бюджетната комисия

14:56 | 11.07.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Времето за представяне на кандидатите за подуправители на централната банка ще бъде увеличено от две на седем минути. За това гласуваха депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси, които приеха процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидати за подуправители и ръководители на управление "Банково" и "Емисионно" на централната банка, както и на двама заместник-председатели и двама членове на Сметната палата, предаде БТА.

Промени в регламента

По време на десетминутното заседание народният представител Румен Гечев ("БСП за България") аргументира предложението си за увеличение на времето за представяне на кандидатите за отговорните постове, защото по думите му „за подобни позиции е необходима стабилна мотивация, която трудно би се побрала в толкова кратко време“.

Според проекторешението за подуправители на "Банково" и "Емисионно" управление в централната банка управителят ще има три дни за издигане на кандидатури, след като бъде избран от парламента. За членове на Сметната палата след избирането на председателя срокът за предложения от негова страна е три дни, а за заместници - пет.

В петък бюджетната комисия ще изслуша кандидатите за управител на Българската народна банка.

Кандидатурите за гуверньор на БНБ

Трите кандидатури за гуверньор на банката включват текущия ѝ председател, подкрепен от ГЕРБ и „Продължаваме промяната“- „Демократична България“ за следващ мандат – Димитър Радев, финансиста Любомир Христов, издигнат от партия „Възраждане“, и банкера Николай Каварджиклиев, предложен от БСП.

ГЕРБ – СДС номинира настоящия управител на БНБ за втори мандат. Още при избора си за първи мандат Димитър Радев посочи въвеждането на еврото като свой основен приоритет. В рамките на неговото управление на централната банка страната ни стана член на ERM II – механизма на обменните курсове, известен у нас като "чакалнята" или "предверието" на еврозоната, където всяка страна кандидат за член остава минимум две години, припомня БНР. На 11 юли 2020 година България и Хърватия заедно се присъединиха към механизма, като за първи път страни кандидатки влязоха и в тясно сътрудничество с банковия съюз.

Първоначално от "Продължаваме промяната" – "Демократична България" възнамеряваха да предложат свой кандидат и дори настояха за по-дълъг срок за предложения, но така и не излязоха със своя кандидатура, като по неофициална информация коалицията е решила да подкрепи кандидата на ГЕРБ – СДС.

Финансистът Любомир Христов е дългогодишен експерт с преподавателска дейност. Той е на мнение, че България все още не е готова да приеме еврото и неговата теза съвпада с референдума, предложен от партия „Възраждане“, в който въпросът е дали да се запази българският лев до 2043 година.

Николай Каварджиклиев, номиниран от БСП, е банкер с дългогодишен стаж в Банка ДСК и други финансови институции. От представянето му пред депутатите ще стане ясна позицията му по приемането на европейската валута в България, но от левицата нееднократно настояват страната ни да не прибързва.

Позицията по темата с въвеждането на еврото е ключова за поста на централния банкер. Индикативната дата за страната ни е да стане 21-вият член на еврозоната през 2025 година.

Политическите номинации

След заседанието на бюджетна комисия председателят ѝ Петър Чобанов коментира пред медиите, че темпото на изборната процедура е нормално предвид факта, че мандатът на управителя на БНБ е изтекъл отдавна. Той обаче нито потвърди, нито отрече, че е една от номинациите за подуправител.

Депутатът Георги Ганев от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" съобщи, че коалицията утре ще има среща с номинирания от ГЕРБ-СДС за управител на БНБ Димитър Радев, за да прецени дали да го подкрепи. Попитан защо коалицията не е издигнала своя кандидатура, Ганев каза: "Мисля, че измежду посочените кандидати има човек, когото смятаме за подходящ".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още