IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското финансиране подкрепи печалбата на Credit Agricole

Банката съобщи, че придобива мажоритарен дял в белгийска компания за управление на благосъстоянието

10:53 | 04.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Втората по големина банка във Франция – Credit Agricole, отчете по-добра от очакваното печалба за тримесечието в петък (4 август), подкрепена от силното представяне на застрахователното и потребителското финансиране, съобщава Ройтерс.

Листнатото на борсата дружество Credit Agricole Group, което се ръководи от 39 френски регионални банки, заяви още, че е договорило закупуването на мажоритарен дял в белгийската компания за управление на благосъстоянието Degroof Petercam за неназована сума в ход, който ще увеличи мащаба на подразделението ѝ Indosuez Wealth Management с около 50%.

Нетната печалба на Credit Agricole за второто тримесечие се е увеличила с 25% на годишна база до 2,04 млрд. евро, което е над средните очаквания за 1,39 млрд. евро на анализатори, анкетирани от банката.

Продажбите за тримесечието са се повишили с 19% до 6,68 млрд. евро, което също е над консенсусната оценка за 5,9 млрд. евро.

Банката „отчете стабилни резултати, подкрепени от по-високите от очакваното приходи и добър контрол на разходите“, заяви Royal Bank of Canada в бележка.

Както продажбите, така и печалбата са достигнали рекорден връх през второто тримесечие, заяви банката, като двигател е бил застрахователният бизнес и подразделението за т.нар. специални финансови услуги.

Ксавие Муска, ръководител на инвестиционното банкиране на Credit Agricole, заяви пред репортери, че кредиторът е целял да притежава 80% от Degroof Petercam след придобиването на няколко семейни дяла.

Фламандската фамилия Сигранд ще запази 20% съгласно плана, казва Муска. Degroof Petercam има „клиентски активи“ за 71 млрд. евро, заявиха Indosuez, която е дъщерно дружество на Credit Agricole, и Degroof в общо съобщение.

Това е около половината от активите под управление за 130 млрд. евро в края на 2022 г., посочени на сайта на Indosuez.

Сделката, която се очаква да приключи през 2024 г., ще намали с около 30 базисни пункта съотношението на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) на Credit Agricole SA – ключов показател за финансова сила, се казва в изявление на Indosuez.

Отделно от това Credit Agricole каза, че SAS Rue La Boetie, инвестиционният инструмент на 39-те регионални банки на Credit Agricole Group, планира да инвестира допълнително 1 млрд. евро в листнатото дружество, увеличавайки дела си от 60,2%. Инвестиционният инструмент няма намерение да притежава повече от 65% от Credit Agricole SA, се казва в отделно изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още