IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина девалвира песото и вдигна лихвите до 118%

Според икономисти победата на крайнодесния Хавиер Милей на предварителния вот ще ускори икономическите реформи

13:39 | 15.08.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Цените в магазините в Аржентина се увеличиха с 20% за една нощ след победата на Хавиер Милей на предварителния вот. Снимка: Bloomberg LP
Цените в магазините в Аржентина се увеличиха с 20% за една нощ след победата на Хавиер Милей на предварителния вот. Снимка: Bloomberg LP

Правителството на Аржентина девалвира валутата си с близо 18%, а референтният лихвен процент беше повишен с 21 процентни пункта до 118% по решение на централната банка, след като стана ясно, че крайнодесният либертарианец Хавиер Милей получава най-много гласове на предварителните избори за президент.

Милей иска да затвори централната банка и да доларизира икономиката, припомня Ройтерс. Той спечели 30% от гласовете, следван от кандидатите на консервативната опозиция и управляващите. Тримата отиват на президентския вот, който ще се състои през октомври.

Пазарите залагаха на силно представяне на по-умерени кандидати. Някои инвеститори отбелязаха, че независимо от крайния победител балансът на силите изглежда вероятно ще се измести надясно.

Алехо Червонко от UBS Global Wealth Management коментира, че държавните облигации на Аржентина в щатски долари все още стоят атрактивно на пазарите от гледна точка риск/доходност, като се имат предвид техните понижени оценки, положителната корелация с цените на суровините и потенциалната промяна на политическия режим.

Официалният валутен курс ще бъде фиксиран на 350 песо за долар до изборите през октомври, каза централната банка. Паралелно неофициалното песо падна с близо 10% до рекордно ниско ниво от 675 за долар, преди да приключи на 665, според данните на Eikon.

Собствениците на малък бизнес в Аржентине междувременно се събудиха, за да открият, че цените на доставчиците им са се увеличили с 20%, пише Bloomberg. MacStation, официален дистрибутор на вносни продукти на Apple в Аржентина, повиши цените на компютрите с близо 25%. Местният сайт за електронна търговия Precialo, който проследява цените на различни артикули, показва разлики с около 20%.

В някои магазини продажбите на различни продукти са спрени, докато цените не покажат признаци на стабилизиране през следващите дни. Собственици на магазини посочват, че не могат да кажат кога ще получат нова стока, както и не могат да прогнозират какви ще бъдат цените дори в близко бъдеще.

„Обезценяването на валутата ще спомогне за доближаването ѝ до справедлива стойност“, коментира Уилям Джаксън, главен икономист за нововъзникващите пазари в Capital Economics, цитиран от Ройтерс.

Според други анализатори обаче фиксирането на песото на стабилна стойност до изборите ще доведе до това, че валутата ще стане отново силно надценена през следващите месеци.

Международните облигации, деноминирани в долари, също поевтиняха. Чуждестранни инвеститори продадоха аржентински акции, което тласна Global X MSCI Argentina ETF с почти 3% надолу по време на търговията в САЩ. Местният индекс S&P Merval изтри 3,5% по време на сесията, но в един момент обърна тренда и на финала отбеляза ръст от 3,3%.

Пазарите на Аржентина отдавна са колебливи, тъй като страната е в криза от години. Инфлацията е над 100% и четирима от всеки 10 аржентинци живеят в бедност. След подобен първичен изборен шок през 2019 г. облигациите и валутата се сринаха и остават в затруднена територия. Правителството не успя да отмени капиталовия контрол, използван за поддържане на песото.

Брутните резерви на страната възлизат на само 23,8 млрд. долара, но анализатори казват, че нетните резерви, с дисконтиране на пасивите, са на червено с над 8 млрд. долара.

Победата от Милей в неделя добавя още един неизвестен фактор, който може да подкопае доверието на пазара, въпреки че той е изправен пред тежка битка през октомври и вероятно балотаж през ноември.

Победителят в предварителния вот Хавиер Милей по време на кампаниятая му. Снимка: Bloomberg LP Победителят в предварителния вот Хавиер Милей по време на кампаниятая му. Снимка: Bloomberg LP

Милей трябва да спечели 45% от гласовете на 22 октомври, за да спечели на първи тур или 40% и 10 процентни пункта преднина пред кандидата на второ място.

Някои инвеститори смятат, че резултатът от предварителните избори ще ускори необходимите икономически реформи на страната.

Изненадващо силното представяне на крайната десница подсказва, че в страната явно се заражда апетит за подход в стил шокова терапия за справяне с проблемите на икономиката, смятат от Capital Economics. В краткосрочен план се очаква задълбочаване на сътресенията поне до редовните избори през октомври и евентуално балотажа пред ноември.

Аржентинците толкова са свикнали с финансовия хаос на този етап, че са почти анестезирани, пише Bloomberg. Те не излизат на улиците и не правят бурни демонстрации, както се случи в Чили например или пък във Франция. Много собственици на магазини повишават цените и се надяват да оцелеят, защото дори с новите цени работят с много ниски маржове и няма как да избегнат загуби.

Докато светът укротява инфлационния скок след пандемията, Аржентина върви по обратния път. Местни икономисти предупреждават, че цените могат да скочат с поне 10% само през август, което връща спомените за хиперинфлацията от 90-те години на ХХ век.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
И вече не било БРИКС, след присъединяването на Иран вече ще е ИБРИКС. )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 26
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
А, не знаят ли за новата валута на БРИКС - х-у-й-в-а-м?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 16
evlogi
преди 8 месеца
Левичарската преса веднага лепна на Хавиер Минай етикета крайнодесен.В него няма нищо крайно дясно.Минай е либертарианец, и това,към което призовава би имало огромен положителен ефект за тази съсипана от левичарски експерименти държава...Самото понятие крайнодесен либертарианец е чист оксиморон.Либертарианците искат минимум държавно участие и контрол в икономиката, докато крайнодесните ,напротив, тотален държавен контрол ( не задължително директна държавна собственост) над нея..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 20
evlogi
преди 8 месеца
Шшш, пу.тиняците?Тия нямаше ли да влизат в БРИКС и да събарят долара с обща валута с ония с рубашките уе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още