IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антисистемният кандидат Хавиер Милей печели над 30% в предварителния вот в Аржентина

Повечето социологически проучвания даваха на Милей около една пета от вероятните гласове

09:49 | 14.08.23 г.
Хавиер Милей. Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg
Хавиер Милей. Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Аржентинските гласоподаватели наказаха двете основни политически сили в страната и подкрепиха изненадващо силно крайнодесния, антисистемен, либертариански икономист Хавиер Милей на предварителните избори, които се състояха в неделя (13 август).

След преброяване на около 90% от бюлетините Милей получава 30,5% от гласовете - много повече от очакваното, пише Ройтерс. Повечето социологически проучвания даваха на Милей около една пета от вероятния вот.

Така на президентските избори през октомври отиват Милей, бившият министър по сигурността Патрисия Булрич от консервативната десница, която е втора с 28% от гласовете, и настоящият министър на икономиката, лявоцентристът Серхио Маса, с 27% от гласовете.

Резултатът е язвителен упрек към лявоцентристката перонистка коалиция и основния консервативен опозиционен блок "Заедно за промяна" заради инфлацията от 116% и разпространението на бедността в страната, отбелязва агенцията.

„Ние сме истинската опозиция“, коментира Милей след обявяването на резултата от преброяването. „Една различна Аржентина е невъзможна със същите стари неща, които винаги са се проваляли“, допълва той.

Изборите през октомври ще бъдат ключови за Аржентина, която е един от най-големите износители в света на соя, царевица и говеждо месо. Новият президент ще трябва да продължи и преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) за дълговата сделка.

Икономическата криза остави много аржентинци разочаровани от основните политически партии и отвори вратата за Милей. „Инфлацията ни убива, а несигурността в работата не ни позволява да планираме живота си“, казва Адриана Алонсо, 42-годишна домакиня, пред една от избирателните секции.

Милей, който обеща да доларизира икономиката и да затвори централната банка, е абсолютна изненада във вота. Това е показателно колко са гневни хората на политиците, смята бившият консервативен президент Маурисио Макри, който коментира резултатите при пристигането му в предизборния щаб на „Заедно за промяна“.

Твърдолинейният консерватор Патриша Булрич победи умерения кмет на Буенос Айрес Хорасио Ларета, който обеща да застане зад нейната кампания. Министърът на икономиката Серхио Маса може да се представи по-силно през октомври, ако успее да спечели по-умерените избиратели.

Който и да спечели през октомври или по-вероятно на балотажа през ноември, ще трябва да вземе важни решения за възстановяването на изчерпаните чуждестранни резерви, увеличаването на износа на зърнени храни, овладяването на инфлацията и свалянето на валутния контрол.

Избирателната активност беше под 70%, най-ниската за предварителни избори, откакто такива започнаха да се провеждат в Аржентина преди повече от десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още