IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Юнилинк България“ иска разрешение от КЗК за придобиването на SDI

От КЗК посочват, че се очаква операцията да окаже въздействие върху дистрибуцията на застрахователни продукти само на територията на България

13:11 | 07.09.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Юнилинк България“ (Unilink) – еднолично дружество, което се занимава със застрахователно и презастрахователно посредничество, е поискало от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разрешение да осъществи концентрация в бизнеса си посредством придобиване на едноличен пряк контрол върху водещия застрахователен брокер на българския пазар „Ес Ди Ай Груп“ АД (SDI).

Сделката подлежи на предварително одобрение от регулаторния орган на небанковия сектор и в тази връзка е образувано производство по оценката ѝ, съобщи на сайта си КЗК.

В Търговския регистър е записано, че дружеството „Юнилинк България“ ЕООД е учредено и извършва дейност на територията на България единствено с цел управление на дяловото участие на "Унилинк" С.А. в капитала на „Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс“ ООД (I&G Brokers). Управител на „Юнилинк България“ ЕООД е Игор Доминик Русиновски, показва проверка в Търговския регистър.

„Ес Ди Ай Груп“ АД е водещ застрахователен брокер на българския пазар, като посредничи при сключването на застрахователни договори за всички класове застраховки, посочени в Кодекса за застраховането – „Животозастраховане“ и „Общо застраховане“. SDI извършва своята дейност по застрахователно посредничество само на територията на България.

От КЗК уточняват, че съгласно уведомлението се очаква операцията да окаже въздействие само върху дистрибуцията на застрахователни продукти на територията на нашата страна.

Информацията за исканото разрешение от КЗК излиза около месец след като стана ясно, че най-големият застрахователен брокер в България SDI се присъединява към глобалния финтех лидер Acrisure. Сделката със SDI се осъществява именно чрез полското подразделение на Acrisure – Unilink S.A., която развива бизнеса на групата в Централна и Източна Европа.

През януари 2021 г. Unilink стана мажоритарен собственик на I&G Brokers (Ай енд Джи Иншурънс Брокерс) - един от най-големите застрахователни брокери в България.

В началото на май КЗК получи уведомление за намерението на „Данетхил Инвестмънтс“ сп.з о.о. (Danethill Investment sp.z o.o.), дружество, учредено и съществуващо съгласно законите на Полша, да придобие пряко 100% от капитала на „Унилинк“ С.А. (Unilink S.A.) – Полша, и непряко неговите дъщерни дружества. В резултат на сделката купувачът получи едноличен контрол върху „Унилинк“ и неговите дъщерни дружества в България и чужбина.

„Данетхил Инвестмънтс“ е новоучредено дружество, създадено за целите на осъществяване на нотифицираната сделка. То се притежава от „Акришуър Интернешънъл Холдингс Лимитид“ (Acrisure International Holdings Limited), с централно управление в Лондон (Великобритания). Групата „Акришуър извършва основно дейност на американския пазар и е специализирана в предоставянето на спектър от финансови услуги, включително в областта на застрахователните услуги. Дотогава, нито придобиващото дружество, нито Групата „Акришуър“ извършват каквато и да е търговска дейност в България.

Придобиваното дружество и неговите дъщерни дружества извършват дейност като застрахователни посредници в шест различни държави от Централна и Източна Европа.

Групата „Унилинк“ притежава и дружествата “Юнилинк България” ЕООД и “Финанс Маркет” ООД, които не извършват търговска дейност по предоставяне на стоки и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още